Општина Соколац по пети пут без позитивног мишљења ревизора

22.12.2021. 12:13
4
ИЗВОР: revizije.info

Општина Соколац, према мишљењу Главне службе за ревизију Републике Српске по пети пут је без позитивног мишљења ревизора, те са свега једном до сад реализованом од укупно 14 препорука из 2017. године.

У изјвештају за 2020. дато је чак 19 препорука за отклањање уочених недостатака, грешака и незаконитости у раду, што је за пет више него при претходно проведеној ревизији, за 2017. годину, од којих је, у међувремену, у потпуности реализована само једна, девет је дјелимично реализовано, а четири ни у ком степену, пише портал "Revizija.info".

Извјештај о проведеној финансијској ревизији Општине Соколац, 65. је досад објављени, од укупно планираних 72 извјештаја о проведеним финансијским ревизијама за 2020. годину. За обје компоненте финансијске ревизије – и за финансијске извјештаје и за усклађеност рада са законима и другим прописима – управа ове локалне заједнице добила је мишљење с резервом.

И то по пети пут до сада.

Главна служба за ревизију је, наиме, вршила ревизију ове Општине први пут за 2004. годину, а затим за 2009., 2012,. 2017. и коначно за 2020. годину.

Без икаквих промјена, дакле, што се тиче генералног стања, које се огледа у датој оцјени, пише портал "Revizija.info".

Ниједна од досадашњих управа није начинила искорак који би резултирао позитивном оцјеном ревизије.

Ревизори су констатовали кршење Закона о јавним набавкама и Закона о буџетском систему Републике Српске, те више правилника – Правилника о рачуноводству, рачуноводственим политикама и рачуноводственим процјенама за буџетске кориснике, Правилником о начину и роковима вршења пописа и усклађивања књиговодственог стања са стварним стањем имовине и обавеза, Правилника о буџетским класификацијама, садржини рачуна и примјени контног плана за буџетске кориснике, Правилника о финансијском извјештавању буџетских корисника и захтјевима МРС ЈС 2 – Извјештај о новчаним токовима,

Што се тиче кршења Закона о јавним набавкама, ревизори су конкретно навели:

"У поступку набавке зимског одржавања путева дефинисани рок за достављање понуда краћи је од рока прописаног чланом 41. став (3) Закона о јавним набавкама.

У фази претквалификације преговарачког поступка без објаве обавјештења за набавку услуга израде главног пројекта за изградњу Градске куће, трга и спомен обиљежја разматран је захтјев за учешће понуђача који је достављен након рока одређеног у тендерској документацији. Број чланова комисије за провођење поступка наведене набавке је мањи од броја предвиђеног чланом 6. став (1) Правилника о успостављању и раду комисије за набавке.

За набавку канцеларијског намјештаја проведено је више поступака директног споразума укупне вриједности 34.200 КМ чиме је извршено дијељење предмета набавке, што није у складу са чланом 15. став (6) и чланом 87. став (3) Закона о јавним набавкама.

Набавке услуга дугорочног кредитног задужења, текућег одржавања, рекламе и пропаганде, радова, опреме, робе широке потрошње и канцеларијског материјала у најмањем износу од 900.732 КМ нису предвиђене планом набавки, нити су донесене посебне одлуке о покретању поступака набавки, што није у складу са чланом 17. став (2) Закона о јавним набавкама. Набавке су вршене без провођења поступка јавне набавке, што није у складу са чланом 6. истог закона.

Слика


У поступку набавке радова на реконструкцији зграде Општине Соколац путем конкурентског захтјева за доставу понуда није предвиђено провођење е-аукције у систему е-набавке, сходно члану 10. став (2) Правилника о условима и начину коришћења е-аукције.

Објава основних елемената уговора за проведене поступке јавних набавки на интернет страници Општине Соколац није вршена на образцу који је прописан Упутством о објави основних елемената уговора и измјена уговора."

Ревизија учинка на тему “Усклађеност средњег образовања са потребама тржишта рада” шеста је од седам планираних Годишњим планом ревизија за 2021. годину.

За разлику од финансијских ревизија, у чијој реализацији значајно заостаје за Федералним уредом за ревизију, који је у посљедњих 5 година своју продуктивност буквално удвостручио и ове године постао прва врховна ревизорска институција са троцифреним бројем проведених ревизија, Главна служба за ревизију јавног сектора РС је, већ годинама, најпродуктивнија врховна ревизорска институција у држави у реализацији ревизија учинка.

 

(Т.Х., Ревизије инфо)

Коментари 4
  • Generic placeholder image
    Dobro je... 23.12.2021. 14:38
    ...da nisu u nesvijest popadali kada uvide i konstatuju kakve su mahinacije u opstini radjene...
  • Generic placeholder image
    Dodo 23.12.2021. 09:12
    Dragi Nikola, unuci koji imaju imalo mozga će otići daaaleeeeeko od opštine i republike i države...
  • Generic placeholder image
    Nikola 22.12.2021. 18:41
    E moj Cicko zakopao si nas unuci ce vracati,sta covijek uradi od onako fine opstine.ugasi svjetlo ko bude zadnji
  • Generic placeholder image
    Nikola 22.12.2021. 18:40
    E moj Cicko zakopao si nas unuci ce vracati,sta covijek uradi od onako fine opstine.ugasi svjetlo ko bude zadnji
Повезане вијести
На Ђурђевдан ка манастиру Острог крећу 33 ходочасника На Ђурђевдан ка манастиру Острог крећу 33 ходочасника
Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија Острошког Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија О...
Митрополит Хризостом: Припрема за радосни тренутак побједе Митрополит Хризостом: Припрема за радосни тренутак побједе
Најчитаније
  • Преминула Вера Гргић
    7h 36m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    8h 20m
    0
  • Васкрси васкрсле српске војске
    12h 25m
    0
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    12h 29m
    2
  • На аеродрому откривена врећа са змијама у панталонама путника
    22h 40m
    0