Opština Sokolac po peti put bez pozitivnog mišljenja revizora

22.12.2021. 12:13
4
IZVOR: revizije.info

Opština Sokolac, prema mišljenju Glavne službe za reviziju Republike Srpske po peti put je bez pozitivnog mišljenja revizora, te sa svega jednom do sad realizovanom od ukupno 14 preporuka iz 2017. godine.

U izjveštaju za 2020. dato je čak 19 preporuka za otklanjanje uočenih nedostataka, grešaka i nezakonitosti u radu, što je za pet više nego pri prethodno provedenoj reviziji, za 2017. godinu, od kojih je, u međuvremenu, u potpunosti realizovana samo jedna, devet je djelimično realizovano, a četiri ni u kom stepenu, piše portal "Revizija.info".

Izvještaj o provedenoj finansijskoj reviziji Opštine Sokolac, 65. je dosad objavljeni, od ukupno planiranih 72 izvještaja o provedenim finansijskim revizijama za 2020. godinu. Za obje komponente finansijske revizije – i za finansijske izvještaje i za usklađenost rada sa zakonima i drugim propisima – uprava ove lokalne zajednice dobila je mišljenje s rezervom.

I to po peti put do sada.

Glavna služba za reviziju je, naime, vršila reviziju ove Opštine prvi put za 2004. godinu, a zatim za 2009., 2012,. 2017. i konačno za 2020. godinu.

Bez ikakvih promjena, dakle, što se tiče generalnog stanja, koje se ogleda u datoj ocjeni, piše portal "Revizija.info".

Nijedna od dosadašnjih uprava nije načinila iskorak koji bi rezultirao pozitivnom ocjenom revizije.

Revizori su konstatovali kršenje Zakona o javnim nabavkama i Zakona o budžetskom sistemu Republike Srpske, te više pravilnika – Pravilnika o računovodstvu, računovodstvenim politikama i računovodstvenim procjenama za budžetske korisnike, Pravilnikom o načinu i rokovima vršenja popisa i usklađivanja knjigovodstvenog stanja sa stvarnim stanjem imovine i obaveza, Pravilnika o budžetskim klasifikacijama, sadržini računa i primjeni kontnog plana za budžetske korisnike, Pravilnika o finansijskom izvještavanju budžetskih korisnika i zahtjevima MRS JS 2 – Izvještaj o novčanim tokovima,

Što se tiče kršenja Zakona o javnim nabavkama, revizori su konkretno naveli:

"U postupku nabavke zimskog održavanja puteva definisani rok za dostavljanje ponuda kraći je od roka propisanog članom 41. stav (3) Zakona o javnim nabavkama.

U fazi pretkvalifikacije pregovaračkog postupka bez objave obavještenja za nabavku usluga izrade glavnog projekta za izgradnju Gradske kuće, trga i spomen obilježja razmatran je zahtjev za učešće ponuđača koji je dostavljen nakon roka određenog u tenderskoj dokumentaciji. Broj članova komisije za provođenje postupka navedene nabavke je manji od broja predviđenog članom 6. stav (1) Pravilnika o uspostavljanju i radu komisije za nabavke.

Za nabavku kancelarijskog namještaja provedeno je više postupaka direktnog sporazuma ukupne vrijednosti 34.200 KM čime je izvršeno dijeljenje predmeta nabavke, što nije u skladu sa članom 15. stav (6) i članom 87. stav (3) Zakona o javnim nabavkama.

Nabavke usluga dugoročnog kreditnog zaduženja, tekućeg održavanja, reklame i propagande, radova, opreme, robe široke potrošnje i kancelarijskog materijala u najmanjem iznosu od 900.732 KM nisu predviđene planom nabavki, niti su donesene posebne odluke o pokretanju postupaka nabavki, što nije u skladu sa članom 17. stav (2) Zakona o javnim nabavkama. Nabavke su vršene bez provođenja postupka javne nabavke, što nije u skladu sa članom 6. istog zakona.

Slika


U postupku nabavke radova na rekonstrukciji zgrade Opštine Sokolac putem konkurentskog zahtjeva za dostavu ponuda nije predviđeno provođenje e-aukcije u sistemu e-nabavke, shodno članu 10. stav (2) Pravilnika o uslovima i načinu korišćenja e-aukcije.

Objava osnovnih elemenata ugovora za provedene postupke javnih nabavki na internet stranici Opštine Sokolac nije vršena na obrazcu koji je propisan Uputstvom o objavi osnovnih elemenata ugovora i izmjena ugovora."

Revizija učinka na temu “Usklađenost srednjeg obrazovanja sa potrebama tržišta rada” šesta je od sedam planiranih Godišnjim planom revizija za 2021. godinu.

Za razliku od finansijskih revizija, u čijoj realizaciji značajno zaostaje za Federalnim uredom za reviziju, koji je u posljednjih 5 godina svoju produktivnost bukvalno udvostručio i ove godine postao prva vrhovna revizorska institucija sa trocifrenim brojem provedenih revizija, Glavna služba za reviziju javnog sektora RS je, već godinama, najproduktivnija vrhovna revizorska institucija u državi u realizaciji revizija učinka.

 

(T.H., Revizije info)

Komentari 4
  • Generic placeholder image
    Dobro je... 23.12.2021. 14:38
    ...da nisu u nesvijest popadali kada uvide i konstatuju kakve su mahinacije u opstini radjene...
  • Generic placeholder image
    Dodo 23.12.2021. 09:12
    Dragi Nikola, unuci koji imaju imalo mozga će otići daaaleeeeeko od opštine i republike i države...
  • Generic placeholder image
    Nikola 22.12.2021. 18:41
    E moj Cicko zakopao si nas unuci ce vracati,sta covijek uradi od onako fine opstine.ugasi svjetlo ko bude zadnji
  • Generic placeholder image
    Nikola 22.12.2021. 18:40
    E moj Cicko zakopao si nas unuci ce vracati,sta covijek uradi od onako fine opstine.ugasi svjetlo ko bude zadnji
Povezane vijesti
Sokolac: Na humanitarnoj predstavi za ekskurzije prikupljeno 750 KM Sokolac: Na humanitarnoj predstavi za ekskurzije prikupljeno 750 KM
Za odbjeglim Tomićem još nije raspisana potjernica Za odbjeglim Tomićem još nije raspisana potjernica
Agrarni fond Istočnog Sarajeva: Podjela sjemenskog materijala za 371 poljoprivrednika Agrarni fond Istočnog Sarajeva: Podjela sjemenskog materijala za 371 poljoprivrednika
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    1h 17m
    8
  • Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu
    21h 26m
    3
  • Dan kada je otišao Sena - „Kišni čovjek“
    22h 31m
    4
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    1m
    0
  • Ženu ugrizao poskok dok je čupala mladi luk
    16h 14m
    0