Општине и градови из Српске у међународном Савезу „Градоначелници за мир“

19.12.2020. 20:00
0
ИЗВОР: Glas Srpske

На иницијативу амбасадора БиХ у Јапану Синише Берјана, 24 општине из Српске и двије из ФБиХ од 1. јануара идуће године постаће пуноправне чланице угледног међународног Савеза општина и градова „Градоначелници за мир“.

Чланством у овом Савезу, који је основан 1982. године и који окупља више од 8.000 општина и градова из 165 земаља свијета, нашим локалним заједницама омогућава се повезивање и сарадња са општинама широм свијета и приступ разним програмима.

Савезу чије је сједиште у јапанском граду Хирошима, међународном симболу мира и наде, приступиће Источно Сарајево, Требиње, Источна Илиџа, Источно Ново Сарајево, Пале, Трново, Источни Стари Град, Рогатица, Вишеград, Ново Горажде, Чајниче, Калиновик, Шековићи, Милићи, Лопаре, Теслић, Србац, Лакташи, затим Језеро, Козарска Дубица, Петрово, Шипово и Костајница, те Дрвар и Гламоч из ФБиХ.

Берјан је током састанка уприличеног у градској управи Хирошиме, града са 1,2 милиона становника, уручио приступнице општина и градова градоначелнику Хирошиме Казуми Матсуију који је уједно и предсједник „Градоначелника за мир“. Овом приликом, амбасадор је пренио првом човјеку Хирошиме поруку начелника и градоначелника нових чланица Савеза из Српске и ФБиХ.

- Трагична историја Хирошиме и лекција стара 75 година морају послужити као упозорење цијелом свијету да се нуклеарно оружје више никада не смије користити против људи. Борба против нуклеарног оружја мора бити мисија сваког човјека. Наше општине и градови подржаће Хирошиму у промоцији мира и свијета без нуклеарног оружја – наведено је у поруци.

Генералном секретару Савеза Такашију Коизумију уручен је поклон Туристичке организације Републике Српске са симболиком туристичких и пољопривредних потенцијала градова и општина Српске.

Мисија „Градоначелника за мир“ је да допринесу постизању трајног свјетског мира. Залажу се за потпуно укидање нуклеарног оружја блиском солидарношћу међу општинама и градовима чланицама и настоје да ријеше есенцијална глобална питања попут глади и сиромаштва, избјеглица, кршења људских права и деградације животне средине.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
Земљотрес у БиХ! Земљотрес у БиХ!
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    17h 11m
    0
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    8h 9m
    10
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    16h 35m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    14h 50m
    12
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    16h 29m
    0