Opštine i gradovi iz Srpske u međunarodnom Savezu „Gradonačelnici za mir“

19.12.2020. 20:00
0
IZVOR: Glas Srpske

Na inicijativu ambasadora BiH u Japanu Siniše Berjana, 24 opštine iz Srpske i dvije iz FBiH od 1. januara iduće godine postaće punopravne članice uglednog međunarodnog Saveza opština i gradova „Gradonačelnici za mir“.

Članstvom u ovom Savezu, koji je osnovan 1982. godine i koji okuplja više od 8.000 opština i gradova iz 165 zemalja svijeta, našim lokalnim zajednicama omogućava se povezivanje i saradnja sa opštinama širom svijeta i pristup raznim programima.

Savezu čije je sjedište u japanskom gradu Hirošima, međunarodnom simbolu mira i nade, pristupiće Istočno Sarajevo, Trebinje, Istočna Ilidža, Istočno Novo Sarajevo, Pale, Trnovo, Istočni Stari Grad, Rogatica, Višegrad, Novo Goražde, Čajniče, Kalinovik, Šekovići, Milići, Lopare, Teslić, Srbac, Laktaši, zatim Jezero, Kozarska Dubica, Petrovo, Šipovo i Kostajnica, te Drvar i Glamoč iz FBiH.

Berjan je tokom sastanka upriličenog u gradskoj upravi Hirošime, grada sa 1,2 miliona stanovnika, uručio pristupnice opština i gradova gradonačelniku Hirošime Kazumi Matsuiju koji je ujedno i predsjednik „Gradonačelnika za mir“. Ovom prilikom, ambasador je prenio prvom čovjeku Hirošime poruku načelnika i gradonačelnika novih članica Saveza iz Srpske i FBiH.

- Tragična istorija Hirošime i lekcija stara 75 godina moraju poslužiti kao upozorenje cijelom svijetu da se nuklearno oružje više nikada ne smije koristiti protiv ljudi. Borba protiv nuklearnog oružja mora biti misija svakog čovjeka. Naše opštine i gradovi podržaće Hirošimu u promociji mira i svijeta bez nuklearnog oružja – navedeno je u poruci.

Generalnom sekretaru Saveza Takašiju Koizumiju uručen je poklon Turističke organizacije Republike Srpske sa simbolikom turističkih i poljoprivrednih potencijala gradova i opština Srpske.

Misija „Gradonačelnika za mir“ je da doprinesu postizanju trajnog svjetskog mira. Zalažu se za potpuno ukidanje nuklearnog oružja bliskom solidarnošću među opštinama i gradovima članicama i nastoje da riješe esencijalna globalna pitanja poput gladi i siromaštva, izbjeglica, kršenja ljudskih prava i degradacije životne sredine.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Raste broj prijavljenih slučajeva nasilja na internetu Raste broj prijavljenih slučajeva nasilja na internetu
Zabrinjavajuće projekcije: BiH u najgorem položaju u regionu Zabrinjavajuće projekcije: BiH u najgorem položaju u regionu
U srijedu u UN o rezoluciji o Srebrenici i sjednica Savjeta bezbjednosti UN o BiH U srijedu u UN o rezoluciji o Srebrenici i sjednica Savjeta bezbjednosti UN o BiH
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    8h 46m
    6
  • Kandidat za gradonačelnika ubijen na predizbornom skupu!
    22h 28m
    0
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    21h 56m
    0
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    6h 48m
    0
  • Zakazana sjednica o pravilniku za utvrđivanje minimalca
    20h 47m
    0