Оптужени Керим Лучаревић одбио да се изјасни о кривици

24.02.2023. 14:36
0
ИЗВОР: srna.rs

Керим Лучаревић, који је оптужен за злочин у Добровољачкој улици у Сарајеву 1992. године, данас је пред Судом БиХ одбио да се изјасни о кривици, наводећи да не разумије шта му се ставља на терет.

Умјесто Лучаревића, обратио се његов адвокат Кадрија Колић, који је пред рекао да се оптужени одбија изјаснити о кривици јер за то није способан због тешког здравственог стања, због чега је од Суда тражио да се рочиште одгоди, што је одбијено.

Судија за претходно саслушање Брацо Ступар навео је да је према налазима два вјештака оптужени свјестан и способан пратити суђење, те је по службеној дужности констатовао за оптужени негира кривицу, преноси Бирн.

Оптужница терети Лучаревића за злочин против ратних заробљеника, рањеника и болесника, цивилног становништва, те противправно убијање и рањавање у сарајевској Добровољачкој улици 3. маја 1992. године.

Лучаревић је оптужен да, у својству команданта Војне полиције Републичког штаба Територијалне одбране БиХ, није предузео неопходне и разумне мјере да буду кажњени починиоци убистава војника и цивила након напада и заустављања колоне Југословенске народне армије у Добровољачкој улици, као и они који су војнике психички и физички злостављали иако је знао за та кривична дјела.

Тужилаштво БиХ је због злочина у Добровољачкој улици подигло оптужницу против некадашњих политичких, војних и полицијских функционера Ејупа Ганића, Заима Бацковића, Хамида Бахте, Хасана Ефендића, Фикрета Муслимовића, Јусуфа Пушине, Бакира Алиспахића, Енеса Бездроба, Исмета Дахића и Махира Жишка.

Предмет против Лучаревића биће прослијеђен Судском вијећу које ће у року од 60 дана заказати почетак суђења.

Коментари 0
Повезане вијести
Прошле 32 године од мучког убиства војника ЈНА у Добровољачкој улици Прошле 32 године од мучког убиства војника ЈНА у Добровољачкој улици
„Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовоља...
У паклу Скендерије У паклу Скендерије
Најчитаније
  • Партизан мијења име!
    18h 59m
    4
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    2h 4m
    0
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    23h 32m
    0
  • Ухапшен Грузијац због пљачке два милиона марака у Бањалуци
    21h 6m
    3
  • Пале: Узео мотоцикл, није доставио резану грађу у замјену
    2h 11m
    0