Optuženi Kerim Lučarević odbio da se izjasni o krivici

24.02.2023. 14:36
0
IZVOR: srna.rs

Kerim Lučarević, koji je optužen za zločin u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine, danas je pred Sudom BiH odbio da se izjasni o krivici, navodeći da ne razumije šta mu se stavlja na teret.

Umjesto Lučarevića, obratio se njegov advokat Kadrija Kolić, koji je pred rekao da se optuženi odbija izjasniti o krivici jer za to nije sposoban zbog teškog zdravstvenog stanja, zbog čega je od Suda tražio da se ročište odgodi, što je odbijeno.

Sudija za prethodno saslušanje Braco Stupar naveo je da je prema nalazima dva vještaka optuženi svjestan i sposoban pratiti suđenje, te je po službenoj dužnosti konstatovao za optuženi negira krivicu, prenosi Birn.

Optužnica tereti Lučarevića za zločin protiv ratnih zarobljenika, ranjenika i bolesnika, civilnog stanovništva, te protivpravno ubijanje i ranjavanje u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici 3. maja 1992. godine.

Lučarević je optužen da, u svojstvu komandanta Vojne policije Republičkog štaba Teritorijalne odbrane BiH, nije preduzeo neophodne i razumne mjere da budu kažnjeni počinioci ubistava vojnika i civila nakon napada i zaustavljanja kolone Jugoslovenske narodne armije u Dobrovoljačkoj ulici, kao i oni koji su vojnike psihički i fizički zlostavljali iako je znao za ta krivična djela.

Tužilaštvo BiH je zbog zločina u Dobrovoljačkoj ulici podiglo optužnicu protiv nekadašnjih političkih, vojnih i policijskih funkcionera Ejupa Ganića, Zaima Backovića, Hamida Bahte, Hasana Efendića, Fikreta Muslimovića, Jusufa Pušine, Bakira Alispahića, Enesa Bezdroba, Ismeta Dahića i Mahira Žiška.

Predmet protiv Lučarevića biće proslijeđen Sudskom vijeću koje će u roku od 60 dana zakazati početak suđenja.

Komentari 0
Povezane vijesti
Sud BiH odbio žalbu SNSD-a: Glasački listić PDP važeći Sud BiH odbio žalbu SNSD-a: Glasački listić PDP važeći
Još nije objelodanjena odluka CIK-a o žalbi SDS-a Još nije objelodanjena odluka CIK-a o žalbi SDS-a
Prošle 32 godine od mučkog ubistva vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici Prošle 32 godine od mučkog ubistva vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici
Najčitanije
 • Godišnjica smrti Mike Antića - "Ako ti jave: umro sam, ne veruj to ne umem“
  10h 13m
  0
 • Han Pijesak: Prva traktorijada okupila oko 20 učesnika (VIDEO)
  6h 42m
  0
 • U saobraćajnoj nesreći u Nevesinju poginula osamnaestogodišnja djevojka
  8h 44m
  0
 • Trebinjci ulovili soma na Bilećkom jezeru, dužine skoro dva metra
  23h 6m
  2
 • Kafe “Pinki” pobjednik turnira “Koran 2024”
  10h 56m
  0