Осам другара бесплатно цијепају дрва људима који то не могу да приуште

03.11.2021. 09:15
4
ИЗВОР: Srpska.info

Осам другара, који су понудили своју снагу, младост и слободно вријеме суграђанима којима је потребна помоћ, није хтјело никакву медијску промоцију и саморекламство, али се за њихово доброчинство прочуло Ужицем и сад о њему ваља надалеко да се зна.

Душан, Вук, Стефан, Марко, Дејан, Милош, Игор и Бојан, стари од 24 до 36 година, неки од њих породични људи, ових дана залазе по ужичким насељима и цијепају дрва. Не води их зов динара, него доброта и емпатија, за који су они доказ да још постоје у човјеку.

– Онемоћалим старинама и самохраним мајкама бесплатно цепамо дрва у слободно вријеме – пише у огласу који прије неки дан даде дружина.

И који је заинтересовао Ужичане лошијег материјалног стања, притиснуте годинама, жене без мушке руке у кући. Цијепали су прије неки дан, цијепали су јуче, и сутра ће, и опет за викенд.

– Прво смо почели да помажемо нашим комшијама, а онда дошли да идеју да се понудимо и другима који не могу сами, а скупо им да плате радну снагу. Не можемо да одговоримо позиву у истом тренутку јер имамо своје послове, али трудимо се да два – три пута седмично притекнемо у помоћ. Неки од нас се баве борилачким спортовима, неки иду у теретану, али се понеког тренинга одрекнемо да један дио енергије усмјеримо у корист других – прича Бојан за Блиц.

Не сматрају ови Ужичани да је битно да се зна за њихова презимена и како изгледају, већ је довољно, кажу, да људи којима треба помоћ буду упућени да имају коме да се обрате.

-Нас не зове неко коме треба да се исцијепа 10-15 кубика, тај који троши толику количину огрева има велику кућу и новац да плати цјепаче. Обраћају нам се људи који за зиму спреме пет – шест кубика и велики им је издатак да ангажују раднике – кажу другари.

Сви који им се обрате, причају они, у почетку су резервисани јер мисле „ако им људи бесплатно раде макар их треба нахранити и напојити“. Не да ни то не тражи хумана дружина, него одмах стави до знања да су храна и осјвежење њихова брига. Понесе са собом сендвиче, кекс, сок, мада их домаћице неријетко почасте слаткишима из своје кухиње.

-Ти људи са невјерицом приме да долазимо бесплатно. Са сузама нас дочекају, са сузама нас испрате. Драго нам је када видимо срећу на њиховим лицима и схватимо колики смо им терет скинули са плећа. Њихова радост је вреднија сатисфакција од сваких пара, – преноси Бојан.

Сезона припреме дрва се ближи крају, још мало и осморица Ужичана ће моћи да одложе секире. И да припреме лопате. Зимус ће, поручују, бити на располагању тамо гдје буде требало чистити снег.

Коментари 4
 • Generic placeholder image
  Dragan 05.11.2021. 21:32
  Svaka cast drugari na lepom i humanom gestu...
 • Generic placeholder image
  Goran 03.11.2021. 20:24
  Ova vijest me tako obradovala,da u ovim vremenima ima tako plemenitih ljudi,Kapu vam skidam momci.
 • Generic placeholder image
  Www 03.11.2021. 10:21
  E svaka čast momci, tješi činjenica da ima ljudi kojima novac nije jedini smisao života, nego jedno humano djelo ih zadovoljava, živi, zdravi i srećni bili
 • Generic placeholder image
  Pale 03.11.2021. 10:17
  ovo je divna omladina.
Повезане вијести
Породица Јашаревић сачувала и вратила драгоцјене иконе православној цркви у Мостару Породица Јашаревић сачувала и вратила драгоцјене иконе православној цркви у Мостару
Драгани Ковач хитно потребно 180.000 КМ за лијечење у иностранству Драгани Ковач хитно потребно 180.000 КМ за лијечење у иностранству
Асистенти одустају јер раде од данас до сутра Асистенти одустају јер раде од данас до сутра
Најчитаније
 • Ђорђе Мочевић најбржи у пливању за Часни крст на Жељезници у Војковићима
  3h 51m
  0
 • Повећана основица примања за борачке категорије у Српској
  22h 57m
  0
 • Данас пливање за Часни крст на ријеци Жељезници у Војковићима
  7h 21m
  0
 • Паљанин Петар Благојевић нови фудбалер Simm Baua
  17h 51m
  0
 • Због дуга за РТВ таксу заплијенили му тракторску брначу (ФОТО)
  18h 31m
  3