Осам другара бесплатно цијепају дрва људима који то не могу да приуште

03.11.2021. 09:15
4
ИЗВОР: Srpska.info

Осам другара, који су понудили своју снагу, младост и слободно вријеме суграђанима којима је потребна помоћ, није хтјело никакву медијску промоцију и саморекламство, али се за њихово доброчинство прочуло Ужицем и сад о њему ваља надалеко да се зна.

Душан, Вук, Стефан, Марко, Дејан, Милош, Игор и Бојан, стари од 24 до 36 година, неки од њих породични људи, ових дана залазе по ужичким насељима и цијепају дрва. Не води их зов динара, него доброта и емпатија, за који су они доказ да још постоје у човјеку.

– Онемоћалим старинама и самохраним мајкама бесплатно цепамо дрва у слободно вријеме – пише у огласу који прије неки дан даде дружина.

И који је заинтересовао Ужичане лошијег материјалног стања, притиснуте годинама, жене без мушке руке у кући. Цијепали су прије неки дан, цијепали су јуче, и сутра ће, и опет за викенд.

– Прво смо почели да помажемо нашим комшијама, а онда дошли да идеју да се понудимо и другима који не могу сами, а скупо им да плате радну снагу. Не можемо да одговоримо позиву у истом тренутку јер имамо своје послове, али трудимо се да два – три пута седмично притекнемо у помоћ. Неки од нас се баве борилачким спортовима, неки иду у теретану, али се понеког тренинга одрекнемо да један дио енергије усмјеримо у корист других – прича Бојан за Блиц.

Не сматрају ови Ужичани да је битно да се зна за њихова презимена и како изгледају, већ је довољно, кажу, да људи којима треба помоћ буду упућени да имају коме да се обрате.

-Нас не зове неко коме треба да се исцијепа 10-15 кубика, тај који троши толику количину огрева има велику кућу и новац да плати цјепаче. Обраћају нам се људи који за зиму спреме пет – шест кубика и велики им је издатак да ангажују раднике – кажу другари.

Сви који им се обрате, причају они, у почетку су резервисани јер мисле „ако им људи бесплатно раде макар их треба нахранити и напојити“. Не да ни то не тражи хумана дружина, него одмах стави до знања да су храна и осјвежење њихова брига. Понесе са собом сендвиче, кекс, сок, мада их домаћице неријетко почасте слаткишима из своје кухиње.

-Ти људи са невјерицом приме да долазимо бесплатно. Са сузама нас дочекају, са сузама нас испрате. Драго нам је када видимо срећу на њиховим лицима и схватимо колики смо им терет скинули са плећа. Њихова радост је вреднија сатисфакција од сваких пара, – преноси Бојан.

Сезона припреме дрва се ближи крају, још мало и осморица Ужичана ће моћи да одложе секире. И да припреме лопате. Зимус ће, поручују, бити на располагању тамо гдје буде требало чистити снег.

Коментари 4
  • Generic placeholder image
    Dragan 05.11.2021. 21:32
    Svaka cast drugari na lepom i humanom gestu...
  • Generic placeholder image
    Goran 03.11.2021. 20:24
    Ova vijest me tako obradovala,da u ovim vremenima ima tako plemenitih ljudi,Kapu vam skidam momci.
  • Generic placeholder image
    Www 03.11.2021. 10:21
    E svaka čast momci, tješi činjenica da ima ljudi kojima novac nije jedini smisao života, nego jedno humano djelo ih zadovoljava, živi, zdravi i srećni bili
  • Generic placeholder image
    Pale 03.11.2021. 10:17
    ovo je divna omladina.
Повезане вијести
Грађани траже помоћ због змија Грађани траже помоћ због змија
Помоћ другима животна мисија Рогатичанкe Драганe Делић Помоћ другима животна мисија Рогатичанкe Драганe Делић
Милош нас треба - потребно још 20.000 евра за наставак лијечења Милош нас треба - потребно још 20.000 евра за наставак лијечења
Најчитаније
  • Данас обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    4h 17m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    17h 14m
    0
  • Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
    15h 36m
    0
  • Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина
    1h 28m
    1
  • У понедјељак обиљежавање Дана одбране Илиџе
    17h 50m
    3