ОСЦЕ: Разочарани смо изјавама Додика и Човића о одржавању избора

22.05.2020. 19:52
0
ИЗВОР: Klix.ba

Мисија ОСЦЕ-а у БиХ је разочарана недавним изјавама члана Предсједништва БиХ Милорада Додика и предсједника ХДЗ-а БиХ др Драгана Човића и занемаривањем демократских стандарда у вези са одржавањем избора.

- Условљавањем одобравања средстава неопходних за одржавање избора заснованим на политичким расправама око састава Централне изборне комисије (ЦИК) власти ризикују да наруше уставни поредак и функционисање демократије. Опструирање избора на овај начин кршило би политичка права свих грађана БиХ и било би у супротности са опредјељењима БиХ као државе чланице ОСЦЕ-а да организује и одржава изборе у складу с међународним обавезама и стандардима, укључујући и обавезе ОСЦЕ-а - саопштили су.

Подсјећају све надлежне органе, укључујући и Савјет министара БиХ, Предсједништво БиХ и Парламентарну скупштину БиХ, на законску обавезу осигуравања адекватних средстава за организирање избора. Поступајући у складу са одредбама Изборног закона БиХ, Централна изборна комисија БиХ расписала је локалне изборе 7. маја, што значи да средства за финансирање изборног процеса морају бити осигурана до 22. маја.

- Све примједбе у вези са процесом именовања чланова Централне изборне комисије БиХ би требало рјешавати пред надлежним судом и поштујући законски прописане процедуре, а не путем политичких блокада. Мисија ОСЦЕ-а у БиХ позива све стране да се уздрже од политизирања Централне изборне комисије БиХ. У саставу те институције требају радити високо квалификоване, стручне и непристрасне особе, које су по закону обавезне надгледати провођење Изборног закона БиХ на потпуно независан и непристрасан начин - кажу из ОСЦЕ-а.

Наглашавају, да су се све државе чланице ОСЦЕ-а, укључујући БиХ, обавезале да ће брзо поступити по изборним препорукама ОСЦЕ-ове канцеларије за демократске институције и људска права (ОДИХР). На тај начин би се унаприједио изборни процес у БиХ и то је оно на шта би власти и институције требало да усмјере своју пажњу и поступке.

Коментари 0
Повезане вијести
БиХ за деценију остала без скоро 50.000 средњошколаца БиХ за деценију остала без скоро 50.000 средњошколаца
Парламентарни избори у Хрватској: ХДЗ освојио 61, СДП 42 мандата Парламентарни избори у Хрватској: ХДЗ освојио 61, СДП 42 мандата
Прва излазна анкета избора у Хрватској: ХДЗ-у 58 мандата, СДП-у и партнерима 44 Прва излазна анкета избора у Хрватској: ХДЗ-у 58 мандата, СДП-у и партнерима 44
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    18h 59m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    17h 13m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    15h 3m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    7h 28m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    13h 1m
    0