OSCE: Razočarani smo izjavama Dodika i Čovića o održavanju izbora

22.05.2020. 19:52
0
IZVOR: Klix.ba

Misija OSCE-a u BiH je razočarana nedavnim izjavama člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika HDZ-a BiH dr Dragana Čovića i zanemarivanjem demokratskih standarda u vezi sa održavanjem izbora.

- Uslovljavanjem odobravanja sredstava neophodnih za održavanje izbora zasnovanim na političkim raspravama oko sastava Centralne izborne komisije (CIK) vlasti rizikuju da naruše ustavni poredak i funkcionisanje demokratije. Opstruiranje izbora na ovaj način kršilo bi politička prava svih građana BiH i bilo bi u suprotnosti sa opredjeljenjima BiH kao države članice OSCE-a da organizuje i održava izbore u skladu s međunarodnim obavezama i standardima, uključujući i obaveze OSCE-a - saopštili su.

Podsjećaju sve nadležne organe, uključujući i Savjet ministara BiH, Predsjedništvo BiH i Parlamentarnu skupštinu BiH, na zakonsku obavezu osiguravanja adekvatnih sredstava za organiziranje izbora. Postupajući u skladu sa odredbama Izbornog zakona BiH, Centralna izborna komisija BiH raspisala je lokalne izbore 7. maja, što znači da sredstva za finansiranje izbornog procesa moraju biti osigurana do 22. maja.

- Sve primjedbe u vezi sa procesom imenovanja članova Centralne izborne komisije BiH bi trebalo rješavati pred nadležnim sudom i poštujući zakonski propisane procedure, a ne putem političkih blokada. Misija OSCE-a u BiH poziva sve strane da se uzdrže od politiziranja Centralne izborne komisije BiH. U sastavu te institucije trebaju raditi visoko kvalifikovane, stručne i nepristrasne osobe, koje su po zakonu obavezne nadgledati provođenje Izbornog zakona BiH na potpuno nezavisan i nepristrasan način - kažu iz OSCE-a.

Naglašavaju, da su se sve države članice OSCE-a, uključujući BiH, obavezale da će brzo postupiti po izbornim preporukama OSCE-ove kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR). Na taj način bi se unaprijedio izborni proces u BiH i to je ono na šta bi vlasti i institucije trebalo da usmjere svoju pažnju i postupke.

Komentari 0
Povezane vijesti
BiH za deceniju ostala bez skoro 50.000 srednjoškolaca BiH za deceniju ostala bez skoro 50.000 srednjoškolaca
Parlamentarni izbori u Hrvatskoj: HDZ osvojio 61, SDP 42 mandata Parlamentarni izbori u Hrvatskoj: HDZ osvojio 61, SDP 42 mandata
Prva izlazna anketa izbora u Hrvatskoj: HDZ-u 58 mandata, SDP-u i partnerima 44 Prva izlazna anketa izbora u Hrvatskoj: HDZ-u 58 mandata, SDP-u i partnerima 44
Najčitanije
  • Danas obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    8h 46m
    0
  • Mirnom šetnjom u Dobrovoljačkoj ulici obilježene 32 godine od zločina
    5h 57m
    5
  • Vlasnika vole više od sebe: Top 10 rasa pasa koji su ljekoviti za dušu i misli
    21h 43m
    0
  • Muškarac se zapalio ispred suda (VIDEO)
    20h 5m
    0
  • U ponedjeljak obilježavanje Dana odbrane Ilidže
    22h 19m
    5