Основце у Хрватској уче да у БиХ живе само Бошњаци

24.01.2023. 18:31
0
ИЗВОР: srna.rs

У уџбенику за предмет природе и друштва за четврти разред, који користи 80 основних школа у Хрватској, наводи се да у БиХ живе само Бошњаци.

Спорни уџбеник "Нина и Тино", чији је издавач "Профил Клет" и у коме се наводи да у БиХ живе само Бошњаци, али не и Срби и Хрвати, у употреби је од школске 2021/2022. године.

Случај је откривен када се "Вечерњем листу" јавио родитељ једног ученика загребачке школе коме је учитељица поставила питање који народи живе у БиХ.

Он је одговорио исправно - Бошњаци, Хрвати и Срби будући да су му родитељи поријеклом из БиХ, али га је учитељица исправила да је тачан одговор онако како пише у уџбенику - да у БиХ живе само Бошњаци.

Родитељ тог ученика каже да су реаговали и други родитељи и додаје да је жалосно да тако уче дјеца у Хрватској.

- Разочаран сам том, слободно могу рећи, провокацијом. Чак и површни познаваоци прилика знају да у БиХ живе Хрвати, Срби и Бошњаци, а не само Бошњаци - рекао је он за "Вечерњи лист" издање за БиХ, додајући да ни у једном уџбенику за основне или средње школе који се користе у БиХ нема навођења таквих нетачних података.

Спорни уџбеник има дозволу хрватског Министарства образовања и као таквог га бирају учитељи у школама.

Законом је предвиђено да стручни тим Министарства, уколико то не примијете аутор или лектори издавача, мора да уочи нетачности, техничке недостатке или непровјерене чињенице. У том случају уџбеник се враћа на дораду, а ако се грешке не исправе, уџбеник не смије ући у употребу, наводи "Вечерњи лист".

- Министарство образовања тражиће хитно изјашњавање издавача `Профил Клет` о том тексту и отклањање пропуста. Овај уџбеник одобрен је за кориштење у школи након што је трочлани стручни тим спровео поступак утврђивања усклађености уџбеника са предметним планом и програмом и међупредметним темама те Правилником о уџбеничком стандарду и оцијенило уџбеник прихватљивим - наводе из тог министарства.

Коментари 0
Повезане вијести
Млади у БиХ не желе да буду возачи камиона Млади у БиХ не желе да буду возачи камиона
За годину дана убијено 14 жена у БиХ За годину дана убијено 14 жена у БиХ
Гордана Зец о убиству своје породице у Загребу Гордана Зец о убиству своје породице у Загребу
Најчитаније
 • Сарајевско-романијски корпус - сами против свих (ФОТО)
  17h 57m
  6
 • Отворено Народно позориште Источно Сарајево (ФОТО)
  5h 54m
  8
 • Гeнерална скупштина УН усвојила резолуцију о Сребреници!
  9h 36m
  7
 • Егзотична пилетина у сосу
  18h 13m
  0
 • Мајдов има специјалну поруку након освајања сребра
  14h 13m
  2