Основце у Хрватској уче да у БиХ живе само Бошњаци

24.01.2023. 18:31
0
ИЗВОР: srna.rs

У уџбенику за предмет природе и друштва за четврти разред, који користи 80 основних школа у Хрватској, наводи се да у БиХ живе само Бошњаци.

Спорни уџбеник "Нина и Тино", чији је издавач "Профил Клет" и у коме се наводи да у БиХ живе само Бошњаци, али не и Срби и Хрвати, у употреби је од школске 2021/2022. године.

Случај је откривен када се "Вечерњем листу" јавио родитељ једног ученика загребачке школе коме је учитељица поставила питање који народи живе у БиХ.

Он је одговорио исправно - Бошњаци, Хрвати и Срби будући да су му родитељи поријеклом из БиХ, али га је учитељица исправила да је тачан одговор онако како пише у уџбенику - да у БиХ живе само Бошњаци.

Родитељ тог ученика каже да су реаговали и други родитељи и додаје да је жалосно да тако уче дјеца у Хрватској.

- Разочаран сам том, слободно могу рећи, провокацијом. Чак и површни познаваоци прилика знају да у БиХ живе Хрвати, Срби и Бошњаци, а не само Бошњаци - рекао је он за "Вечерњи лист" издање за БиХ, додајући да ни у једном уџбенику за основне или средње школе који се користе у БиХ нема навођења таквих нетачних података.

Спорни уџбеник има дозволу хрватског Министарства образовања и као таквог га бирају учитељи у школама.

Законом је предвиђено да стручни тим Министарства, уколико то не примијете аутор или лектори издавача, мора да уочи нетачности, техничке недостатке или непровјерене чињенице. У том случају уџбеник се враћа на дораду, а ако се грешке не исправе, уџбеник не смије ући у употребу, наводи "Вечерњи лист".

- Министарство образовања тражиће хитно изјашњавање издавача `Профил Клет` о том тексту и отклањање пропуста. Овај уџбеник одобрен је за кориштење у школи након што је трочлани стручни тим спровео поступак утврђивања усклађености уџбеника са предметним планом и програмом и међупредметним темама те Правилником о уџбеничком стандарду и оцијенило уџбеник прихватљивим - наводе из тог министарства.

Коментари 0
Повезане вијести
Колико је данас тешко стећи нормалне услове за живот Колико је данас тешко стећи нормалне услове за живот
Снијег поново забијелио БиХ Снијег поново забијелио БиХ
Са тржишта повучена женска торба из "Пепка" Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
Најчитаније
  • Крађа у Палама
    22h 58m
    0
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    1h 20m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    19h 25m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    22h 13m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    15h 34m
    0