Osnovce u Hrvatskoj uče da u BiH žive samo Bošnjaci

24.01.2023. 18:31
0
IZVOR: srna.rs

U udžbeniku za predmet prirode i društva za četvrti razred, koji koristi 80 osnovnih škola u Hrvatskoj, navodi se da u BiH žive samo Bošnjaci.

Sporni udžbenik "Nina i Tino", čiji je izdavač "Profil Klet" i u kome se navodi da u BiH žive samo Bošnjaci, ali ne i Srbi i Hrvati, u upotrebi je od školske 2021/2022. godine.

Slučaj je otkriven kada se "Večernjem listu" javio roditelj jednog učenika zagrebačke škole kome je učiteljica postavila pitanje koji narodi žive u BiH.

On je odgovorio ispravno - Bošnjaci, Hrvati i Srbi budući da su mu roditelji porijeklom iz BiH, ali ga je učiteljica ispravila da je tačan odgovor onako kako piše u udžbeniku - da u BiH žive samo Bošnjaci.

Roditelj tog učenika kaže da su reagovali i drugi roditelji i dodaje da je žalosno da tako uče djeca u Hrvatskoj.

- Razočaran sam tom, slobodno mogu reći, provokacijom. Čak i površni poznavaoci prilika znaju da u BiH žive Hrvati, Srbi i Bošnjaci, a ne samo Bošnjaci - rekao je on za "Večernji list" izdanje za BiH, dodajući da ni u jednom udžbeniku za osnovne ili srednje škole koji se koriste u BiH nema navođenja takvih netačnih podataka.

Sporni udžbenik ima dozvolu hrvatskog Ministarstva obrazovanja i kao takvog ga biraju učitelji u školama.

Zakonom je predviđeno da stručni tim Ministarstva, ukoliko to ne primijete autor ili lektori izdavača, mora da uoči netačnosti, tehničke nedostatke ili neprovjerene činjenice. U tom slučaju udžbenik se vraća na doradu, a ako se greške ne isprave, udžbenik ne smije ući u upotrebu, navodi "Večernji list".

- Ministarstvo obrazovanja tražiće hitno izjašnjavanje izdavača `Profil Klet` o tom tekstu i otklanjanje propusta. Ovaj udžbenik odobren je za korištenje u školi nakon što je tročlani stručni tim sproveo postupak utvrđivanja usklađenosti udžbenika sa predmetnim planom i programom i međupredmetnim temama te Pravilnikom o udžbeničkom standardu i ocijenilo udžbenik prihvatljivim - navode iz tog ministarstva.

Komentari 0
Povezane vijesti
Zaboravljeni zločin: Ubistvo civila iz zasjede kod Srednjeg Zaboravljeni zločin: Ubistvo civila iz zasjede kod Srednjeg
Nastavak saradnje sa Crvenim krstom Švajcarske i turskim Crvenim polumjesecom Nastavak saradnje sa Crvenim krstom Švajcarske i turskim Crvenim polumjesecom
I vlast hoće da ubrza dovođenje stranih radnika u BiH I vlast hoće da ubrza dovođenje stranih radnika u BiH
Najčitanije
 • Mihailo Obrenović - Čovjek koji je Srbiju učinio najjačom vojnom silom na Balkanu
  17h 47m
  0
 • Kozara i Potkozarje - Srpski Zid plača
  18h 9m
  0
 • Marko Trifković iz Istočnog Sarajeva maturskim radom nadmašio nastavni plan i program (FOTO)
  8h 15m
  1
 • U Sarajevu muškarac nasmrt izbo mlađeg brata
  17h 10m
  0
 • U školi u Švajcarskoj djeca gazila zastavu Srbije (VIDEO)
  14h 6m
  0