Основци из Источне Илиџе његују културу сјећања (ФОТО)

29.04.2022. 16:01
0
ИЗВОР: katera.news

Војничко спомен-гробље Мали Зејтинлик на Сокоцу и манастир на Равној Романији посјетило је око 300 ученика осмих и деветих разреда из три основне школе са подручја Источне Илиџе.

У оквиру обиљежавања "Дана одбране Илиџе" ученици основних школа „Јован Дучић“, „Алекса Шантић“ и „Петар Петровић Његош“ присуствовали су историјском часу и духовној академији, а полагањем црвених ружа на централни споменик на Малом Зејтинлику одали су почаст погинулим српским борцима.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић рекао је да је војничко гробље симбол голготе и страдања сарајевских Срба, али и свето мјесто са којег треба слати поруку мира и праштања.

- На "Малом Зејтинлику" сахрањени су погинули српски борци који су заједно са живим припадницима Војске Републике Српске и Сарајевско-романијског корпуса значајно допринијели стварању Српског Сарајева и Републике Српске и свега онога што српски народ данас има – истакао је Божовић.

Он је напоменуо да треба едуковати младе нараштаје, који морају знају дешавања из  протеклог Одбрамбено-отаџбинско рата, како се историја никада не би поновила.

Божовић је поручио да треба да градимо Републику Српску јер је она плаћена животима многих бораца широм Српске, да је чувамо као зјеницу ока, његујемо и доприносимо њеном јачању.

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика

Фото: Уступљене фотографије

Предсједник Борачке организације "Илиџански борац" Горан Шеховац подсјетио је да су у егзодусу сарајевски Срби, напуштајући своја вјековна огњишта, преносили своје погинуле чланове породице на Соколац.

Он је све грађане у Српској позвао на слогу, јединство и саборност и поручио да само тако, сви заједно, можемо сачувати Републику Српску.

Наставник у Основној школи "Петар Петровић Његош" у Источној Илиџи Свјетлана Мијовић изразила је задовољство што је присутан велики број ученика, истичући да је важно да не заборавимо борце који су своје животе дали за нашу слободу.

Вјероучитељ из Основне школе „Алекса Шантић“ у Војковићима Драгана Ковач изјавила је да је српски народ одувијек страдалнички.

- Са овог мјеста пружа се поглед на бесконачно поље мермерних крстова који нас опомињу и подсјећају на крваву историју минулог рата – рекла је она.

Након посјете Малом Зејтинлику, историјски час је настављен у манастиру Соколица на Равној Романији, гдје је присутне дочекао игуман Андреј, који је бесједио о манастиру и његовом значају.

Организатор ове посјете је Општинска борачка организација “Илиџански борац“, у оквиру манифестације “Дани одбране Илиџе“.

Коментари 0
Повезане вијести
Сутра састанак начелника Источне Илиџе и Источног Новог Сарајева Сутра састанак начелника Источне Илиџе и Источног Новог Сарајева
Прекид електричне енергије у Источној Илиџи Прекид електричне енергије у Источној Илиџи
Омладинска банка Источна Илиџа – други позив за младе у 2024. години Омладинска банка Источна Илиџа – други позив за младе у 2024. години
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    23h 3m
    0
  • Крађа у Палама
    21h 21m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    17h 48m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    20h 36m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    13h 57m
    0