Osnovci iz Istočne Ilidže njeguju kulturu sjećanja (FOTO)

29.04.2022. 16:01
0
IZVOR: katera.news

Vojničko spomen-groblje Mali Zejtinlik na Sokocu i manastir na Ravnoj Romaniji posjetilo je oko 300 učenika osmih i devetih razreda iz tri osnovne škole sa područja Istočne Ilidže.

U okviru obilježavanja "Dana odbrane Ilidže" učenici osnovnih škola „Jovan Dučić“, „Aleksa Šantić“ i „Petar Petrović Njegoš“ prisustvovali su istorijskom času i duhovnoj akademiji, a polaganjem crvenih ruža na centralni spomenik na Malom Zejtinliku odali su počast poginulim srpskim borcima.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović rekao je da je vojničko groblje simbol golgote i stradanja sarajevskih Srba, ali i sveto mjesto sa kojeg treba slati poruku mira i praštanja.

- Na "Malom Zejtinliku" sahranjeni su poginuli srpski borci koji su zajedno sa živim pripadnicima Vojske Republike Srpske i Sarajevsko-romanijskog korpusa značajno doprinijeli stvaranju Srpskog Sarajeva i Republike Srpske i svega onoga što srpski narod danas ima – istakao je Božović.

On je napomenuo da treba edukovati mlade naraštaje, koji moraju znaju dešavanja iz  proteklog Odbrambeno-otadžbinsko rata, kako se istorija nikada ne bi ponovila.

Božović je poručio da treba da gradimo Republiku Srpsku jer je ona plaćena životima mnogih boraca širom Srpske, da je čuvamo kao zjenicu oka, njegujemo i doprinosimo njenom jačanju.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: Ustupljene fotografije

Predsjednik Boračke organizacije "Ilidžanski borac" Goran Šehovac podsjetio je da su u egzodusu sarajevski Srbi, napuštajući svoja vjekovna ognjišta, prenosili svoje poginule članove porodice na Sokolac.

On je sve građane u Srpskoj pozvao na slogu, jedinstvo i sabornost i poručio da samo tako, svi zajedno, možemo sačuvati Republiku Srpsku.

Nastavnik u Osnovnoj školi "Petar Petrović Njegoš" u Istočnoj Ilidži Svjetlana Mijović izrazila je zadovoljstvo što je prisutan veliki broj učenika, ističući da je važno da ne zaboravimo borce koji su svoje živote dali za našu slobodu.

Vjeroučitelj iz Osnovne škole „Aleksa Šantić“ u Vojkovićima Dragana Kovač izjavila je da je srpski narod oduvijek stradalnički.

- Sa ovog mjesta pruža se pogled na beskonačno polje mermernih krstova koji nas opominju i podsjećaju na krvavu istoriju minulog rata – rekla je ona.

Nakon posjete Malom Zejtinliku, istorijski čas je nastavljen u manastiru Sokolica na Ravnoj Romaniji, gdje je prisutne dočekao iguman Andrej, koji je besjedio o manastiru i njegovom značaju.

Organizator ove posjete je Opštinska boračka organizacija “Ilidžanski borac“, u okviru manifestacije “Dani odbrane Ilidže“.

Komentari 0
Povezane vijesti
Radno vrijeme za predstojeće republičke praznike u Istočnoj Ilidži Radno vrijeme za predstojeće republičke praznike u Istočnoj Ilidži
Svečana akademija povodom Đurđevdana - slave i Dana opštine Istočna Ilidža Svečana akademija povodom Đurđevdana - slave i Dana opštine Istočna Ilidža
Svečana akademija povodom Đurđevdana u Istočnoj Ilidži Svečana akademija povodom Đurđevdana u Istočnoj Ilidži
Najčitanije
  • Radnik pao sa stuba i poginuo
    3h 7m
    0
  • Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
    10h 13m
    0
  • Devetoro žrtava bombardovanja u Surdulici u kući Milićevih
    8h 40m
    0
  • Radno vrijeme za predstojeće republičke praznike u Istočnoj Ilidži
    4h 22m
    0
  • Prije 26 godina srušen Žeželjev most preko Dunava
    10h 32m
    0