Основна школа "Мокро" на Хреши (ВИДЕО)

17.03.2021. 21:13
0
ИЗВОР: КАТЕРА

Подручна школа ОШ „Мокро“ на Хреши у општини Источни Стари Град основана је 30-их година прошлог вијека и без обзира на мали број ђака никад није престајала са радом.

Данас ову школу похађа 11 ученика распоређених у два комбинована одјељења која воде двије учитељице.

Директор ОШ „Мокро“ Радмила Веселиновић каже да школа има одличну сарадњу са родитељима те додаје да би се гашењем школе промијенио живот породица које ту станују.

-  Овим ученицима нижих разреда заиста би био проблем и путовати и временски услови и проходност пута би утицали јако негативно – рекла је Веселиновићева.

Педагог и психолог по потреби долазе из школе у Мокром на Хрешу али по питању социјализације ученика и организовања ваннаставних активности ђаци са Хреше не заостају са вршњацима из урбанијих средина.

За разлику од бројних школа у Српској али и у свијету вирус корона није много утицао на наставни процес.

- Час је 45 минута остао јер је мали број ученика и они су распоређени у двије учионице па смо просто могли да испоштујуемо све те епидемиолошке мјере по питању дистанце и дезинфекције – појашњава Веселиновићева и додаје су да су ипак све ваннаставне активности из предострожности заустављене.

Ови малишани нису само послушни ђаци они су вриједна дјеца која своје слободно вријеме углавном проводе помажући родитељима у обављању многих послова. Они нису натјерани да раде било какве послове већ их љубав према селу од малих ногу прави домаћинима и домаћицама по којима је Источни Стари Град надалеко познат.

Ове године за упис у први разред подручне школе „Мокро“ на Хреши у Источном Старом Граду има пријављене дјеце док у школи на Вучијој Луци која тренутно броји осам ђака, нажалост, већ четири године нема првачића.

Видео: БН ТВ

Коментари 0
Повезане вијести
Сјећања старих Хрешана на циркус-плац у Сарајеву Сјећања старих Хрешана на циркус-плац у Сарајеву
Саво Дерикоња - човјек чије име српски народ шапатом и с поштовањем помиње Саво Дерикоња - човјек чије име српски народ шапатом и с поштовањем помиње
Завршена групна фаза турнира у малом фудбалу у Источном Старом Граду Завршена групна фаза турнира у малом фудбалу у Источном Старом Граду
Најчитаније
 • Пало дрво и усмртило дјевојчицу
  15h 25m
  0
 • У Сокоцу украден аутомобил и новац
  15h 9m
  0
 • Два напада на полицијске службенике у Источном Сарајеву
  14h 29m
  0
 • У ЈЗУ Болници „Србија“ по први пут урађена операција атрезије хоане код дјетета
  14h 5m
  0
 • Паљанин Стефан Малбашић међу најбољим студентима у Србији
  10h 25m
  3