Основна школа "Мокро" на Хреши (ВИДЕО)

17.03.2021. 21:13
0
ИЗВОР: КАТЕРА

Подручна школа ОШ „Мокро“ на Хреши у општини Источни Стари Град основана је 30-их година прошлог вијека и без обзира на мали број ђака никад није престајала са радом.

Данас ову школу похађа 11 ученика распоређених у два комбинована одјељења која воде двије учитељице.

Директор ОШ „Мокро“ Радмила Веселиновић каже да школа има одличну сарадњу са родитељима те додаје да би се гашењем школе промијенио живот породица које ту станују.

-  Овим ученицима нижих разреда заиста би био проблем и путовати и временски услови и проходност пута би утицали јако негативно – рекла је Веселиновићева.

Педагог и психолог по потреби долазе из школе у Мокром на Хрешу али по питању социјализације ученика и организовања ваннаставних активности ђаци са Хреше не заостају са вршњацима из урбанијих средина.

За разлику од бројних школа у Српској али и у свијету вирус корона није много утицао на наставни процес.

- Час је 45 минута остао јер је мали број ученика и они су распоређени у двије учионице па смо просто могли да испоштујуемо све те епидемиолошке мјере по питању дистанце и дезинфекције – појашњава Веселиновићева и додаје су да су ипак све ваннаставне активности из предострожности заустављене.

Ови малишани нису само послушни ђаци они су вриједна дјеца која своје слободно вријеме углавном проводе помажући родитељима у обављању многих послова. Они нису натјерани да раде било какве послове већ их љубав према селу од малих ногу прави домаћинима и домаћицама по којима је Источни Стари Град надалеко познат.

Ове године за упис у први разред подручне школе „Мокро“ на Хреши у Источном Старом Граду има пријављене дјеце док у школи на Вучијој Луци која тренутно броји осам ђака, нажалост, већ четири године нема првачића.

Видео: БН ТВ

Коментари 0
Повезане вијести
Саво Дерикоња - човјек чије име српски народ шапатом и с поштовањем помиње Саво Дерикоња - човјек чије име српски народ шапатом и с поштовањем помиње
Завршена групна фаза турнира у малом фудбалу у Источном Старом Граду Завршена групна фаза турнира у малом фудбалу у Источном Старом Граду
Отворена продавница "ЈП Миљацка- Све за ваш дом" у Источном Старом Граду Отворена продавница "ЈП Миљацка- Све за ваш дом" у Источном Старом Граду
Најчитаније
 • Ђорђе Мочевић најбржи у пливању за Часни крст на Жељезници у Војковићима
  4h 30m
  0
 • Повећана основица примања за борачке категорије у Српској
  23h 36m
  0
 • Данас пливање за Часни крст на ријеци Жељезници у Војковићима
  8h 0m
  0
 • Паљанин Петар Благојевић нови фудбалер Simm Baua
  18h 30m
  0
 • Због дуга за РТВ таксу заплијенили му тракторску брначу (ФОТО)
  19h 10m
  3