Osnovna škola "Mokro" na Hreši (VIDEO)

17.03.2021. 21:13
0
IZVOR: KATERA

Područna škola OŠ „Mokro“ na Hreši u opštini Istočni Stari Grad osnovana je 30-ih godina prošlog vijeka i bez obzira na mali broj đaka nikad nije prestajala sa radom.

Danas ovu školu pohađa 11 učenika raspoređenih u dva kombinovana odjeljenja koja vode dvije učiteljice.

Direktor OŠ „Mokro“ Radmila Veselinović kaže da škola ima odličnu saradnju sa roditeljima te dodaje da bi se gašenjem škole promijenio život porodica koje tu stanuju.

-  Ovim učenicima nižih razreda zaista bi bio problem i putovati i vremenski uslovi i prohodnost puta bi uticali jako negativno – rekla je Veselinovićeva.

Pedagog i psiholog po potrebi dolaze iz škole u Mokrom na Hrešu ali po pitanju socijalizacije učenika i organizovanja vannastavnih aktivnosti đaci sa Hreše ne zaostaju sa vršnjacima iz urbanijih sredina.

Za razliku od brojnih škola u Srpskoj ali i u svijetu virus korona nije mnogo uticao na nastavni proces.

- Čas je 45 minuta ostao jer je mali broj učenika i oni su raspoređeni u dvije učionice pa smo prosto mogli da ispoštujuemo sve te epidemiološke mjere po pitanju distance i dezinfekcije – pojašnjava Veselinovićeva i dodaje su da su ipak sve vannastavne aktivnosti iz predostrožnosti zaustavljene.

Ovi mališani nisu samo poslušni đaci oni su vrijedna djeca koja svoje slobodno vrijeme uglavnom provode pomažući roditeljima u obavljanju mnogih poslova. Oni nisu natjerani da rade bilo kakve poslove već ih ljubav prema selu od malih nogu pravi domaćinima i domaćicama po kojima je Istočni Stari Grad nadaleko poznat.

Ove godine za upis u prvi razred područne škole „Mokro“ na Hreši u Istočnom Starom Gradu ima prijavljene djece dok u školi na Vučijoj Luci koja trenutno broji osam đaka, nažalost, već četiri godine nema prvačića.

Video: BN TV

Komentari 0
Povezane vijesti
Simo Antonić: Čovjek koji je prije više od stotinu godina vladao svjetskim tronom u rvanju Simo Antonić: Čovjek koji je prije više od stotinu godina vladao svjetskim tronom u rvanju
Sjećanja starih Hrešana na cirkus-plac u Sarajevu Sjećanja starih Hrešana na cirkus-plac u Sarajevu
Sjećanja Hrešana na dolazak Austrougarske imperije u BiH Sjećanja Hrešana na dolazak Austrougarske imperije u BiH
Najčitanije
  • Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nad glavom
    17h 58m
    5
  • Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
    1h 32m
    0
  • Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO)
    15h 33m
    6
  • Ujić oslobođen optužbe za zločine u Rogatici
    20h 41m
    0
  • Prije 26 godina srušen Žeželjev most preko Dunava
    1h 51m
    0