Основно правило - остати кући и избјегавати блиске контакте

09.11.2020. 14:17
0
ИЗВОР: СРНА

Основно правило кућне изолације особе заражене вирусом корона јесте останак у кући и избјегавање блиског контакта са другим људима, речено је Срни у Институту за јавно здравство Републике Српске.

Из Института су појаснили да блиски контакт представља сваки директни контакт са зараженом особом или излучевинама заражене особе, боравак на удаљености мањој од два метра дуже од 15 минута, те дијељење истог домаћинства.

У кућној изoлацији потребно је да се поштују и одређене препоруке, а то су боравак у кући, у просторији која се може редовно провјетравати.

- Не напуштајте кућу, не одлазите на посао, школу, вјерска или друга окупљања, не позивајте никога у кућу и не примајте посјете, те избјегавајте контакт с укућанима колико год је то могуће, што подразумијева боравак у посебној просторији, а уколико је могуће треба користити и одвојен тоалет - наглашавају из Института за јавно здравство.

Такође, неопходно је чешће прање руку сапуном и водом, те коришћење папирних убруса или посебног пешкира.

- Користите одвојено посуђе, прибор за јело, постељину. Храну и остале потрепштине треба да доставља породица, пријатељи или достављач, али при том је потребно одржавати потребну удаљеност од њих /барем два метра/, ставити маску или прекрити уста и нос марамицом приликом преузимања - истакли су из Института.

Док кашље и кише, особа мора да уста прекрије марамицом, коју ће након употребе бацити у канту за смеће са поклопцем, а руке добро опрати и дезинфиковати средством на бази алкохола.

Такође, неопходна је и свакодневна дезинфекција просторије у којој борави, а остали укућани, такође, треба да проводе појачане мјере личне хигијене, да ограниче своје кретање и социјалне контакте, али тако да не наруше своје радне и друге неодложне обавезе.

Особа у кућној изолацији мора да прати симптоме и уколико се појаве повишена температура /мјерити температуру барем два пута дневно/, кашаљ или кратак дах, треба да одмах телефоном контактира надлежни Дом здравља.

Коментари 0
Повезане вијести
Препоруке грађанима за вријеме трајања таласа врућине - шта јести и како се обући Препоруке грађанима за вријеме трајања таласа врућине - шта јести и како се обући
Зељковић и остали крајем маја опет у судници Зељковић и остали крајем маја опет у судници
Регионални центар Института за јавно здравство 30 година у служби здравља Регионални центар Института за јавно здравство 30 година у служби здравља
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    19h 15m
    10
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    17h 17m
    0
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    16h 10m
    1
  • Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
    16h 15m
    0
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    15h 18m
    1