Особе које су билe у контакту са зараженим морају у карантин

26.10.2021. 21:22
3
ИЗВОР: srpskainfo.com

С циљем спречавања даљег ширења корона вируса у Српској, сви који су били у блиском контакту са зараженом особом морају у карантин, а од ове мјере једино су изузете особе које су уназад шест мјесеци имале лабораторијски потврђен ковид 19.

То поручују љекари, отклањајући недоумице многих грађана који још нису начисто ко, због чега и на колико мора у карантин, те да ли, након блиског контакта са зараженим, негативан тест искључује поменуту мјеру.

– Корону сам имао у новембру прошле године, а тренутно сам у процесу вакцинације, чекам другу дозу „Спутњика В“. Супрузи је прије пар дана потврђена зараза, па и ја морам у карантин десет дана. Одмах сам се и тестирао; негативан сам, али остајем у изолацији. Мислио сам да је негативан тест потврда да човјек није заразан и да може да се креће. Међутим, очигледно да није тако – каже Мирослав В. из Бањалуке.

У Институту за јавно здравство Републике Српске објашњавају да негативан тест значи да у том тренутку особа није заражена.

– Међутим, то није гаранција да већ сутра неће развити симптоме или асимптоматски ширити инфекцију – истиче за Српскаинфо епидемиолог у ИЈЗ РС, др Јелена Ђаковић Девић.

Дакле, људи који су били у контакту са зараженом особом, чак и када тест покаже да су негативни на корону, морају у карантин. А колико ће ова епидемиолошка мјера трајати зависи од њиховог вакциналног статуса, те чињенице да ли су и када прележали вирус.

– Особе које су прије најмање 14 дана примиле другу дозу вакцине против ковида 19, сматрају се комплетно вакцинисанима и подлијежу мјери карантина у трајању од пет дана. Разлог је то што комплетно вакцинисани имају значајно мању могућност да се заразе и преносе вирус у односу на невакцинисане и некомплетно вакцинисане особе. Они који су су уназад шест мјесеци имали лабораторијски потврђен ковид, PCR или антигенским тестом, не подлијежу мјери карантина, а особе код којих је прошло више од пола године након прележане болести, а примили су једну дозу вакцине прије најмање 14 дана, подлијежу карантину у трајању од пет дана, од дана изложености – истиче др Девић.

Према њеним ријечима, карантин за блиске контакте који нису прележали ковид, као и за особе које нису вакцинисане, траје 10 дана.

Девићева додаје да постоји разлика између термина карантин и изолација.

– Мјера карантина се налаже онима који су били у контакту са зараженим особама, а мјера изолације особама код којих је потврђен ковид 19. Трајање карантина зависи од дужине инкубације болести, односно потребног времена да се након инфекције код особе развију симптоми – каже др Девић.

Стручњаци упозоравају да је изузетно важно досљедно поштивање мјере карантина, како се потенцијални носиоци вируса не би кретали и тако даље ширили заразу.

Међутим, недавно је неколико бањалучких одборника, који су били у контакту са зараженим колегом, кажњено, јер су прекршили ову мјеру, односно нису затечени на кућној адреси приликом контроле комуналне инспекције.

Иако су кажњени одборници поручили да су уредно пријавили да ће период карантина провести на другој локацији, комунални полицајци су устврдили да нису поступили по правилима која важе у оваквим ситуацијама.

Пропис каже да провођење противепидемијске мјере карантина у кућним условима подразумијева самоизолацију, односно непрекинут боравак особе на адреси становања, уз поштивање мјера за спречавање корона вируса које је препоручио ИЈЗ РС.

У случају појаве симптома обољења, особа је обавезна да се јави породичном доктору.

Мјера карантина може да буде прекинута у случају неопходног лијечења, те по препоруци надлежног љекара настављена у кућним условима.

А да је нужно спроводити све мјере превенције ширења короне, потврђује и чињеница да је епидемиолошка ситуација у Републици Српској и даље изузетно неповољна.

На дневном нивоу, трећина тестираних је позитивна на SARS Cov-2, а и даље се суочавамо са забрињавајућим бројем преминулих.

Само од почетка октобра корона је однијела 417 живота, а у овом месецу преминуле су и три особе млађе од 29 година.  

Коментари 3
  • Generic placeholder image
    Kojeovdenormalan 27.10.2021. 14:50
    Moje djete i cijela porodica svi smo bili pozitivni na Covid.Naravno,škola je nastavila sa radom,djeca nisu išla u izolaciju.Sada su se i druga djeca porazboljevala.Toliko o karantinu!
  • Generic placeholder image
    Mirce 27.10.2021. 13:49
    Imas onih sto kazu na zena/muz je pozitivan, i nastave sa svim drustvenim aktivnostima
  • Generic placeholder image
    Hm 27.10.2021. 10:07
    I bas vi znate da su umrli od korone rih 4 1 7 ovo je opstenarodno ludilo, svega mi
Повезане вијести
Кошаркаши „Славије“ у недјељу дочекују „Посушје“ Кошаркаши „Славије“ у недјељу дочекују „Посушје“
Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
Новчана подршка матурантима од општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево Новчана подршка матурантима од општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    8h 31m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    9h 46m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    15h 37m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    14h 4m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    15h 56m
    0