Осуђени управник и чувар „Лоре“: За мучење Срба 13 година и четири мјесеца робије

22.11.2022. 15:51
0
ИЗВОР: srna.rs

Сплитски Жупанијски суд осудио је Томислава Дуића, некадашњег управника логора “Лора” у Сплиту у којем су мучени и убијани Срби, на јединствену казну од осам година и шест мјесеци затвора због ратних злочина.

Дуић је осуђен на шест година затвора због командне одговорности у предмету “Лора један”, а због ратног злочина над ратним заробљеницима у случају “Лора два” на пет година, пише “Слободна Далмација”.

Пред овим судом изречена је казна и Емилију Бунгуру, којем је суђено као чувару који је учествовао у ратном злочину против цивила и ратних заробљеника који су се почетком деведесетих година нашли у “Лори”. Он је осуђен за “Лору један” на три и по године затвора, а за “Лору два” на три године, те му је изречена јединствена неправоснажна казна од четири године и 10 мјесеци затвора.

Како је ријеч о казни мањој од пет година, правоснажност пресуде о којој ће одлучивати Високи кривични суд Бунгур ће чекати на слободи.

Дуић и Бунгур већ су били правоснажно осуђени за ратни злочин над цивилима 2006. године, када је Дуић добио осам година затвора, а Бунгур шест.

С обзиром на то да су обојица била у бјекству и то Дуић 11 година, а Бунгур 15 година, након што су ухапшени, тражили су обнову поступка, те су је и добили, а онда су оба случаја “Лора” обједињена у једно суђење.

Оптужница их је теретила да су злостављали и мучили већином српске цивиле, од којих су двојица, Гојко Буловић и Ненад Кнежевић, и умрли.

Када је ријеч о ратном злочину над ратним заробљеницима, Дуић и Бунгур били су оптужени да су допуштали војницима и цивилима којима је био дозвољен улаз у “Лору” да се према затвореницима понашају тако да вријеђају њихово људско достојанство и лично их понижавају, психички и физички муче и кажњавају све до смрти.

Посебно су злостављали неевидентиране затворенике које су ударали ногама, рукама и бејзбол палицама. Рањеним су заробљеницима прикључивали штипаљке на уши и полне органе, преко којих су им пуштали јаке струјне ударе.

Гурали су им пиштољ у уста и пријетили да ће их убити, одвозили их на лажна стријељања, шмрковима поливали водом под великим притиском циљајући управо у повријеђена мјеста на тијелу, присиљавали на блудне радње, да једни друге туку, улазе у пасје кућице и лају, те клече и купе устима отпатке по тлу. Од посљедица премлаћивања преминули су Душан Јелић, Бојан Весовић и Владе Савић, пише “Слободна Далмација”.

Жупанијски суд у Сплиту осудио је 6. априла неправоснажно бишег управника сплитског логора “Лора” Томислава Дуића на 8,5 година затвора за ратни злочин над цивилним становништвом, а чувара Емилиа Бугура на четири године и десет мјесеци.

У поступку “Лора 1” обојица су били правоснажно осуђени за ратни злочин над цивилима, па је Дуић добио осам година затвора, а Бунгур шест година.

Суђење за “Лору 1” било је поновљено, а потом је на захтјев појединих оптуженика спојено у један предмет са “Лором 2”. Међутим, та два предмета су раздвојена 2017. године.

Дуићу и Бунгуру суђено је у обновљеном поступку јер су обојица у вријеме суђења били у бјекству, а 2015. године су тражили обнову поступка.

Логор “Лора” у Сплиту, у којем су мучени и убијани Срби током рата на простору бивше Југославије, формиран је почетком 1992. године и постојао је све до 1997. године.

Овај логор основан је на мјесту некадашње ратне луке ЈНА, коју су након одласка ЈНА преузели припадници Војне полиције Хрватске војске.

У логору је било заробљено 1.005 регистрованих затвореника који су прошли стравичну психофизичку тортуру, а према ранијим подацима Савеза логораша Републике Српске убијено је њих 70.

Из Удружења “Јадовно” раније су наводили да је државни и војни врх Хрватске био упознат о свим дешавањима у логору “Лора”.

Коментари 0
Повезане вијести
Од пробоја јасеновачких заточеника прошло је 79 година Од пробоја јасеновачких заточеника прошло је 79 година
Сутра обиљежавање 28 година од затварања логора "Силос" Сутра обиљежавање 28 година од затварања логора "Силос"
Идентификован логораш из “Силоса”, биће сахрањен на “Новом Зејтинлику” Идентификован логораш из “Силоса”, биће сахрањен на “Новом Зејтинлику”
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    5h 25m
    0
  • Трудница теже повријеђена након напада пса луталице
    23h 8m
    0
  • Приказан филм о одбрани Српске Илиџе
    17h 25m
    6
  • Рели однио седам живота, погинула и дјевојчица
    18h 59m
    0
  • Акција "Блек тај": Међу ухапшенима високи функционери полицијских агенција и институција
    23h 30m
    1