Osuđeni upravnik i čuvar „Lore“: Za mučenje Srba 13 godina i četiri mjeseca robije

22.11.2022. 15:51
0
IZVOR: srna.rs

Splitski Županijski sud osudio je Tomislava Duića, nekadašnjeg upravnika logora “Lora” u Splitu u kojem su mučeni i ubijani Srbi, na jedinstvenu kaznu od osam godina i šest mjeseci zatvora zbog ratnih zločina.

Duić je osuđen na šest godina zatvora zbog komandne odgovornosti u predmetu “Lora jedan”, a zbog ratnog zločina nad ratnim zarobljenicima u slučaju “Lora dva” na pet godina, piše “Slobodna Dalmacija”.

Pred ovim sudom izrečena je kazna i Emiliju Bunguru, kojem je suđeno kao čuvaru koji je učestvovao u ratnom zločinu protiv civila i ratnih zarobljenika koji su se početkom devedesetih godina našli u “Lori”. On je osuđen za “Loru jedan” na tri i po godine zatvora, a za “Loru dva” na tri godine, te mu je izrečena jedinstvena nepravosnažna kazna od četiri godine i 10 mjeseci zatvora.

Kako je riječ o kazni manjoj od pet godina, pravosnažnost presude o kojoj će odlučivati Visoki krivični sud Bungur će čekati na slobodi.

Duić i Bungur već su bili pravosnažno osuđeni za ratni zločin nad civilima 2006. godine, kada je Duić dobio osam godina zatvora, a Bungur šest.

S obzirom na to da su obojica bila u bjekstvu i to Duić 11 godina, a Bungur 15 godina, nakon što su uhapšeni, tražili su obnovu postupka, te su je i dobili, a onda su oba slučaja “Lora” objedinjena u jedno suđenje.

Optužnica ih je teretila da su zlostavljali i mučili većinom srpske civile, od kojih su dvojica, Gojko Bulović i Nenad Knežević, i umrli.

Kada je riječ o ratnom zločinu nad ratnim zarobljenicima, Duić i Bungur bili su optuženi da su dopuštali vojnicima i civilima kojima je bio dozvoljen ulaz u “Loru” da se prema zatvorenicima ponašaju tako da vrijeđaju njihovo ljudsko dostojanstvo i lično ih ponižavaju, psihički i fizički muče i kažnjavaju sve do smrti.

Posebno su zlostavljali neevidentirane zatvorenike koje su udarali nogama, rukama i bejzbol palicama. Ranjenim su zarobljenicima priključivali štipaljke na uši i polne organe, preko kojih su im puštali jake strujne udare.

Gurali su im pištolj u usta i prijetili da će ih ubiti, odvozili ih na lažna strijeljanja, šmrkovima polivali vodom pod velikim pritiskom ciljajući upravo u povrijeđena mjesta na tijelu, prisiljavali na bludne radnje, da jedni druge tuku, ulaze u pasje kućice i laju, te kleče i kupe ustima otpatke po tlu. Od posljedica premlaćivanja preminuli su Dušan Jelić, Bojan Vesović i Vlade Savić, piše “Slobodna Dalmacija”.

Županijski sud u Splitu osudio je 6. aprila nepravosnažno bišeg upravnika splitskog logora “Lora” Tomislava Duića na 8,5 godina zatvora za ratni zločin nad civilnim stanovništvom, a čuvara Emilia Bugura na četiri godine i deset mjeseci.

U postupku “Lora 1” obojica su bili pravosnažno osuđeni za ratni zločin nad civilima, pa je Duić dobio osam godina zatvora, a Bungur šest godina.

Suđenje za “Loru 1” bilo je ponovljeno, a potom je na zahtjev pojedinih optuženika spojeno u jedan predmet sa “Lorom 2”. Međutim, ta dva predmeta su razdvojena 2017. godine.

Duiću i Bunguru suđeno je u obnovljenom postupku jer su obojica u vrijeme suđenja bili u bjekstvu, a 2015. godine su tražili obnovu postupka.

Logor “Lora” u Splitu, u kojem su mučeni i ubijani Srbi tokom rata na prostoru bivše Jugoslavije, formiran je početkom 1992. godine i postojao je sve do 1997. godine.

Ovaj logor osnovan je na mjestu nekadašnje ratne luke JNA, koju su nakon odlaska JNA preuzeli pripadnici Vojne policije Hrvatske vojske.

U logoru je bilo zarobljeno 1.005 registrovanih zatvorenika koji su prošli stravičnu psihofizičku torturu, a prema ranijim podacima Saveza logoraša Republike Srpske ubijeno je njih 70.

Iz Udruženja “Jadovno” ranije su navodili da je državni i vojni vrh Hrvatske bio upoznat o svim dešavanjima u logoru “Lora”.

Komentari 0
Povezane vijesti
Od proboja jasenovačkih zatočenika prošlo je 79 godina Od proboja jasenovačkih zatočenika prošlo je 79 godina
Sutra obilježavanje 28 godina od zatvaranja logora "Silos" Sutra obilježavanje 28 godina od zatvaranja logora "Silos"
Identifikovan logoraš iz “Silosa”, biće sahranjen na “Novom Zejtinliku” Identifikovan logoraš iz “Silosa”, biće sahranjen na “Novom Zejtinliku”
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    17h 12m
    13
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    16h 8m
    0
  • U nedjelju narodno veselje kod Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Palama
    16h 12m
    1
  • Fočanski svetac Budimir Sokolović - Dražin ispovjednik i Hristov mučenik
    13h 5m
    1
  • Četrnaestogodišnji Miloš sa uživanjem se brine o porodičnom imanju
    15h 2m
    0