Осумњичени у акцији "Транспортер" "пали" због апликације коју је осмилио FBI

18.11.2021. 13:44
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Осумњичени у акцији „Транспортер“ ухапшени су јер су, између осталог, за комуникацију користили апликацију „Аном“, коју је осмислио FBI и захваљујући којој је ухапсио бројне криминалце широм свијета, сазнаје Српскаинфо.

Извор портала "Српскаинфо", укључен у истрагу, појаснио је да су осумњичени, осим „Анома“, користили и апликацију „Скај“, коју су користили и бројни криминалци из региона.

У акцији „Транспортер“ ухапшени су Бојан Цвијетић, некадашњи савјетник Драгана Мектића у Министарству безбједности БиХ, затим  Александар Николић, Саша Рађевић, суспендовани инспектор МУП Републике Српске Младен Миловановић, Иван Јурић, Тијана Стојановић, Драган Кресојевић, Синиша Бачић и Игор Кнежевић, а акцијом су обухваћени и Петар Дукић и Радислав Тешић, који су избјегли хапшење.

Бројни докази

Акцију су извели припадници Управе за организовани и тешки криминалитет. У уторак су заплијенили 303 килограма марихуане, вриједне око 1,2 милиона марака. Дрога је пронађена у комбију, који је повезан с Петром Дукићем.

Слика

Фото: Уступљена фотографија/Српскаинфо

Извор Српскаинфо појаснио је да је полиција разбила ову криминалну групи и прикупила бројне доказе против њих.

– Управо декрипцијом апликације „Скај“ и „Аном“ полиција је прикупила довољно доказа о начину рада, али и о томе ко је и какву улогу имао у овој криминалној групи – појашњава извор Српскаинфо.

За сада је утврђено да је на челу групе био Бојан Цвијетић, а испод њега у структури су били Дукић, Рађевић и Николић, док су остали углавном имали улогу курира.

– Набављали су скупоцјена возила, која су даље слали за Црну Гору, Косово и Албанију, и тако плаћали наручену дрогу. Углавном се радило о луксузним возилима и теренцима, чије су цијене прелазиле и 100.000 марака – каже наш извор.

Прање новца

Дрогу су најчешће набављали у Црној Гори, Албанији и самопроглашеном Косову, затим је превозили у БиХ, те је даље кријумчарили према Хрватској и земљама Европске уније.

– У  овом транспорту наркотика према земљема ЕУ главну улогу је имао Рађевић – истиче саговорник Српскаинфо

Током истраге, полиција је прикупила информације да су се трговином дроге бавили још од 2019. године и да се сумња да су зарадили огромне количине новца.

 – Утврђено је да су новац зарађен од трговине наркотицима покушавали убацити у легалне токове. Сумња се да су новац „прали“ преко својих фирми, али и куповином и продајом скупоцјених возила и некретнина – истиче поменути извор.

Због тога, полиција је у уторак и сриједу одузела већи број скупоцјених аутомобила за које се сумња да су служили за „прање“ новца.

Дукић у бијегу

У наредном периоду ће највјероватније бити покренута и финансијска истрага против осумњичених.

Након криминалистичке обраде сви ухапшени су предати у надлежност Тужилаштва БиХ, по чијем налогу је акција и проведена.

Након испитивања Тијана Стојановић је одмах пуштена на слободу, а поступајући тужилац је предложио притвор за шест особа. Они нису саопштили коме је од ухапшених предложен притвор.

Српскаинфо подсјећа да је у склопу акције претресено и 20 локација у више градова и том приликом пронађени су бројни докази.

Међу ухапшеним је суспендовани инспектор Миловановић, који је прије пар мјесеци ухапшен у центру Бањалуке због сумње да је помагао у скривању Милошу Божовићу, припаднику шкаљарског клана.

Хапшење у овој акцији за сада је избјегао Петар Дукић. Ријеч је о особи која је раније више пута хапшена због крађе аутомобила, а задњи пут је приведен због тога што се Божовић крио у његовој кући.

Како функционише “Аном”

FBI је годинама тајно водио и контролисао криптовану апликацију за комуникацију звану “Аном”, коју користе криминалци широм свијета, како би прикупљао поруке које размјењују и надгледао сву њихову активност.

Прикупљено је више од 20 милиона порука на више од 11.800 уређаја које су користили криминалци.

Преко свог свједока-сарадника FBI је “Аном” прво подметнуо криминалцима у Аустрији као нову, шифровану комуникацију коју нико не може да прати, прислушкује и “уђе у њу”. Скидање апликације се огромном брзином раширило по овој земљи, а онда врло брзо и шире.

Ни не слутећи шта се дешава, више од 10.000 криминалаца из више од 90 земаља скинули су апликацију “Аном”, а како је објављено, ову апликацију највише су користили мафијаши из Њемачке, Шпаније и Србије. На крају је стигла и у БиХ.

“Аном” је једино могао да буде инсталиран на телефонима који су купљени на црном тржишту. Са тих телефона није било могуће обављати позиве нити слати мејлове, а комуникација се вршила искључиво порукама између оних који су такође имали ову апликацију.

Тако је било потребно да криминалац познаје другог криминалца како би уопште могао да дође до телефона са овом апликацијом.

Коментари 0
Повезане вијести
Полиција Српске у акцији "Стаза" заплијенила 400 килограма марихуане Полиција Српске у акцији "Стаза" заплијенила 400 килограма марихуане
Ескобаров нећак пронашао 18 милиона долара у скровишту наркобоса Ескобаров нећак пронашао 18 милиона долара у скровишту наркобоса
Тешка борба са криминалним групама: Балканске мафије харају Европом Тешка борба са криминалним групама: Балканске мафије харају Европом
Најчитаније
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    12h 8m
    0
  • Туга у Билећи, погинуо младић из Гацка
    1h 50m
    0
  • На данашњи дан проглашен Закон о Војсци Српске
    12h 14m
    0
  • Скупштина озваничила одбијање Венс-Овеновог плана
    12h 12m
    0
  • За њу не постоје препреке: Дјевојка са крилима положила вожњу (ВИДЕО)
    11h 3m
    0