Отац бебе која је испала након порођаја кажњен с 5.000 КМ због мита

06.11.2023. 17:03
5
ИЗВОР: nezavisne.com

Отац бебе која је након порода у Фочанској болници, испала на под медицинском особљу признао је да је љекару и медицинској сестри дао 500 КМ мита и пристао да му суд за то изрекне новчану казну од 5000 КМ.

Наиме, Требињац Данијел Весић је са Републичким тужилаштвом закључио споразум о признању кривице у којем је наведена ова казна, а то је прихватило вијеће бањалучког Окружног суда.

Пресуда ће бити изречена 8. новембра, а Весић се споразумом обавезао да свједочи против специјалисте гинекологије и акушерства др Владимира Чанчара и медицинске сестре акушерке Гордане Соколовић.

Приликом закључења споразума са Весићем Тужилаштво је у обзир узело то да је он од почетка признао кривицу те његово коректно владање али и чињеницу да је отац малољетног дјетета.

Иначе, у случају бебе која је испала особљу Универзитетске болнице Фоча, води се одвојена истрага, коју спроводи Окружно јавно тужилаштво у Требињу.

Кривицу желе да признају и др Чанчар и медицинска сестра Соколовић које терете  да су Весића узели мито како би царским резом породили његову супругу те су у току преговори у вези с њиховим признањем кривице. Поступак против њих двоје је раздвојен.

Према оптужници, Весић је оптужен за давање мита јер је доктору Чанчару дао 400 КМ, а Соколовићевој 100 КМ.

Са друге стране доктора и медицинску сестру тужилаштво терети за примање мита за медицински третман Весићеве супруге Јоване током пријема у болницу, порођаја и постпородајног опоравка, а у складу са својим овлаштењима, такве радње су и морали извршити.

У оптужници се такође наводи да су новац узели 18. августа 2022. године када је Весић доктору у његовој канцеларији дао 400 КМ те је рекао да жели да почасти и медицинску сестру Соколовић којој је дао 100 КМ.

Његова супруга се породила дан касније 19. августа.

Тек рођена дјевојчица је одмах након порођаја, пала на под медицинском особљу и задобило повреде главе.

Ради се обостраној фрактури лобање и хематому.

Беби је указана помоћ, али се њено здравствено стање погоршало због чега је упућена у Клинички центар Универзитета у Сарајеву, гдје је хитно оперисана и стање се поправило.

Тај дан умјесто Соколовићеве на порођају Јоване Весић је била Биљана Кулић друга медицинска сестра.

Коментари 5
  • Generic placeholder image
    Nik 07.11.2023. 15:13
    Klasični primjer zamjene teza. Ovdje više nije u biti nesavjestan rad medicinskog osoblja, već davanje mita (što takođe jeste sistemski problem, jer ne vidim potrebu niti razumijem svijest onih koji daju novac da se uradi nešto za šta se prima plata). No, ne vidjesmo da li su kažnjeni ovi koji su uzeli mito, ili su pošteđeni jer im nije prvi put?
  • Generic placeholder image
    voxpopuli 07.11.2023. 13:26
    Dao mito jednoj a druga sestra bila na porođaju,valjda ovoj bilo krivo kad je čula za to pa se dekoncetrisala.
  • Generic placeholder image
    Milica 06.11.2023. 18:26
    Razumijem da je porodjaj znacajan događaj i svima je stalo da prodje kako treba, ali ne dajte novac za ono što neko treba savjesno da uradi. Znam iskustva iz Foce i nece novac to popraviti. Ko ne želi da radi i nema osjećaj za trudnicu nece novac pomoći. Mislim da se posle ovog incidenta još gore ponašaju.
  • Generic placeholder image
    Marko 06.11.2023. 18:24
    Otac da plati kaznu za davanje mita, a dr i sestra? Uzimaju li i dalje ili su prestali? I da li su počeli da rade azurnije i bolje? Sumnjam.
  • Generic placeholder image
    Krcko 06.11.2023. 18:06
    Ispada da nije dobro davati mito i da se ne isplati, kao u ovom slučaju lik dao mito i još mora kaznu deset puta veću da plati. POšten čovjek nagrabusio, zbog lakomosti i alavosti doktora. Nije pošteno.
Повезане вијести
Отац даје ћерки бубрег, мајка сину: Све је спремно за оперативни захват Отац даје ћерки бубрег, мајка сину: Све је спремно за оперативни захват
Стигла Петра: Требињка Славица родила здраву дјевојчицу – шесто дијете по реду Стигла Петра: Требињка Славица родила здраву дјевојчицу – шесто дијете по реду
Преминула двогодишња дјевојчица коју је претукао отац Преминула двогодишња дјевојчица коју је претукао отац
Најчитаније
  • Вуковцима бесплатно полагање возачког испита
    12h 10m
    5
  • Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
    11h 52m
    0
  • Калдесићи Онтарио замијенили Источним Сарајевом
    12h 46m
    6
  • Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа
    9h 41m
    0
  • Премјештени посмртни остаци Бате Живојиновића из Алеје заслужних грађана
    8h 43m
    0