Otac bebe koja je ispala nakon porođaja kažnjen s 5.000 KM zbog mita

06.11.2023. 17:03
5
IZVOR: nezavisne.com

Otac bebe koja je nakon poroda u Fočanskoj bolnici, ispala na pod medicinskom osoblju priznao je da je ljekaru i medicinskoj sestri dao 500 KM mita i pristao da mu sud za to izrekne novčanu kaznu od 5000 KM.

Naime, Trebinjac Danijel Vesić je sa Republičkim tužilaštvom zaključio sporazum o priznanju krivice u kojem je navedena ova kazna, a to je prihvatilo vijeće banjalučkog Okružnog suda.

Presuda će biti izrečena 8. novembra, a Vesić se sporazumom obavezao da svjedoči protiv specijaliste ginekologije i akušerstva dr Vladimira Čančara i medicinske sestre akušerke Gordane Sokolović.

Prilikom zaključenja sporazuma sa Vesićem Tužilaštvo je u obzir uzelo to da je on od početka priznao krivicu te njegovo korektno vladanje ali i činjenicu da je otac maloljetnog djeteta.

Inače, u slučaju bebe koja je ispala osoblju Univerzitetske bolnice Foča, vodi se odvojena istraga, koju sprovodi Okružno javno tužilaštvo u Trebinju.

Krivicu žele da priznaju i dr Čančar i medicinska sestra Sokolović koje terete  da su Vesića uzeli mito kako bi carskim rezom porodili njegovu suprugu te su u toku pregovori u vezi s njihovim priznanjem krivice. Postupak protiv njih dvoje je razdvojen.

Prema optužnici, Vesić je optužen za davanje mita jer je doktoru Čančaru dao 400 KM, a Sokolovićevoj 100 KM.

Sa druge strane doktora i medicinsku sestru tužilaštvo tereti za primanje mita za medicinski tretman Vesićeve supruge Jovane tokom prijema u bolnicu, porođaja i postporodajnog oporavka, a u skladu sa svojim ovlaštenjima, takve radnje su i morali izvršiti.

U optužnici se takođe navodi da su novac uzeli 18. avgusta 2022. godine kada je Vesić doktoru u njegovoj kancelariji dao 400 KM te je rekao da želi da počasti i medicinsku sestru Sokolović kojoj je dao 100 KM.

Njegova supruga se porodila dan kasnije 19. avgusta.

Tek rođena djevojčica je odmah nakon porođaja, pala na pod medicinskom osoblju i zadobilo povrede glave.

Radi se obostranoj frakturi lobanje i hematomu.

Bebi je ukazana pomoć, ali se njeno zdravstveno stanje pogoršalo zbog čega je upućena u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, gdje je hitno operisana i stanje se popravilo.

Taj dan umjesto Sokolovićeve na porođaju Jovane Vesić je bila Biljana Kulić druga medicinska sestra.

Komentari 5
  • Generic placeholder image
    Nik 07.11.2023. 15:13
    Klasični primjer zamjene teza. Ovdje više nije u biti nesavjestan rad medicinskog osoblja, već davanje mita (što takođe jeste sistemski problem, jer ne vidim potrebu niti razumijem svijest onih koji daju novac da se uradi nešto za šta se prima plata). No, ne vidjesmo da li su kažnjeni ovi koji su uzeli mito, ili su pošteđeni jer im nije prvi put?
  • Generic placeholder image
    voxpopuli 07.11.2023. 13:26
    Dao mito jednoj a druga sestra bila na porođaju,valjda ovoj bilo krivo kad je čula za to pa se dekoncetrisala.
  • Generic placeholder image
    Milica 06.11.2023. 18:26
    Razumijem da je porodjaj znacajan događaj i svima je stalo da prodje kako treba, ali ne dajte novac za ono što neko treba savjesno da uradi. Znam iskustva iz Foce i nece novac to popraviti. Ko ne želi da radi i nema osjećaj za trudnicu nece novac pomoći. Mislim da se posle ovog incidenta još gore ponašaju.
  • Generic placeholder image
    Marko 06.11.2023. 18:24
    Otac da plati kaznu za davanje mita, a dr i sestra? Uzimaju li i dalje ili su prestali? I da li su počeli da rade azurnije i bolje? Sumnjam.
  • Generic placeholder image
    Krcko 06.11.2023. 18:06
    Ispada da nije dobro davati mito i da se ne isplati, kao u ovom slučaju lik dao mito i još mora kaznu deset puta veću da plati. POšten čovjek nagrabusio, zbog lakomosti i alavosti doktora. Nije pošteno.
Povezane vijesti
Utopio se otac devetoro djece Utopio se otac devetoro djece
Otac daje ćerki bubreg, majka sinu: Sve je spremno za operativni zahvat Otac daje ćerki bubreg, majka sinu: Sve je spremno za operativni zahvat
Stigla Petra: Trebinjka Slavica rodila zdravu djevojčicu – šesto dijete po redu Stigla Petra: Trebinjka Slavica rodila zdravu djevojčicu – šesto dijete po redu
Najčitanije
  • Preminula Vera Grgić
    10h 12m
    0
  • Proslava Vaskrsa u Sarajevu kroz vijekove: Privrženi vjeri i u najtežim vremenima
    10h 56m
    0
  • Vaskrsi vaskrsle srpske vojske
    15h 1m
    0
  • Srećno i Bogom blagoslovljeno Hristovo vaskrsenje – Hristos vaskrse!
    15h 5m
    2
  • Pobjednik tucijade u Palama Filip Ilić
    4h 36m
    0