Отказано суђење за злочине над Србима у Јошаници

30.01.2024. 13:13
0
ИЗВОР: srna.rs

Рочиште заказано за данас у предмету "Ферид Буљубашић и други" за злочине над српским цивилима у Јошаници код Фоче отказано је је нису испуњене процесне претпоставке за почетак главног претреса, рекли су Срни у Суду БиХ.

Из Суда нису прецизирали које процесне претпоставке нису испуњене.

- Нови датум ће бити објављен на календару суђења на веб страници Суда - навели су из Суда, те замолили да се ова интернет страница "прати како би медији били правовремено обавијештени".

Почетак суђења у овом предмету већ једном је одгођен на захтјев одбране за изузеће вјештака Тужилаштва БиХ.

У овом предмету оптужени су Ферид Буљубашић, Ахмет Сејдић, Рашид Собо, Шевко Глушац, Закир Јамак, Бахрудин Мухић звани Бане, Адем Фехрић, Мустафа Пољо звани Муса, Енвер Кустура звани Пена, Мухамед Лиска, Сакиб Чакар, Изет Сејдић и Мунир Нало.

Терете се за ратне злочине над жртвама српске националности у мјесту Јошаница, гдје је убијено 56 цивила, рањено око десет особа, а куће, имовина, пољопривредни и помоћни објекти су запаљени и уништени.

Осим тога, Буљубашић и Ахмед Сејдић оптужени су и за злочине на подручју Вишеграда и Чајнича.

У освит зоре на Никољдан, 19. децембра 1992. године, припадници војске која је себе називала Армијом БиХ ушли су из правца Горажда десном обалом Дрине у залеђе српских положаја и, палећи све пред собом, на кућном прагу док су се спремали да сломе славски колач, масакрирали српске жене, старце и дјецу.

Убијено је 56 мјештана, многи од њих на језив начин, одсијецањем дијелова тијела. Међу жртвама била је 21 жена и троје дјеце, која су претходног дана са родитељима дошла из Фоче да на селу дочекају Светог Николу.

Главни тужилац БиХ Миланко Кајганић поднио је крајем 2022. године пријаву дисциплинском тужиоцу против тужиоца Владимира Симовића у предмету против петорице осумњичених за злочине у селу Јошаница код Фоче 1992. године, када је убијено 56 особа српске националности, претежно цивила, међу којима је било и жена и дјеце.

Кајганић је пријаву упутио Канцеларији дисциплинског тужиоца, јер Симовића као поступајући тужилац није донио тужилачке одлуке у предмету након девет година, од када је задужио наведени предмет.

Коментари 0
Повезане вијести
Мртве из Јошанице одвезли су у два камиона Мртве из Јошанице одвезли су у два камиона
Намјештени конкурси у институцијама БиХ стара бољка Намјештени конкурси у институцијама БиХ стара бољка
За данас заказано суђење за злочин над српским цивилима у Јошаници За данас заказано суђење за злочин над српским цивилима у Јошаници
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    22h 51m
    10
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    13h 46m
    0
  • Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe
    12h 35m
    0
  • Сутра празник Цвијети
    22h 57m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    15h 12m
    0