Otkazano suđenje za zločine nad Srbima u Jošanici

30.01.2024. 13:13
0
IZVOR: srna.rs

Ročište zakazano za danas u predmetu "Ferid Buljubašić i drugi" za zločine nad srpskim civilima u Jošanici kod Foče otkazano je je nisu ispunjene procesne pretpostavke za početak glavnog pretresa, rekli su Srni u Sudu BiH.

Iz Suda nisu precizirali koje procesne pretpostavke nisu ispunjene.

- Novi datum će biti objavljen na kalendaru suđenja na veb stranici Suda - naveli su iz Suda, te zamolili da se ova internet stranica "prati kako bi mediji bili pravovremeno obaviješteni".

Početak suđenja u ovom predmetu već jednom je odgođen na zahtjev odbrane za izuzeće vještaka Tužilaštva BiH.

U ovom predmetu optuženi su Ferid Buljubašić, Ahmet Sejdić, Rašid Sobo, Ševko Glušac, Zakir Jamak, Bahrudin Muhić zvani Bane, Adem Fehrić, Mustafa Poljo zvani Musa, Enver Kustura zvani Pena, Muhamed Liska, Sakib Čakar, Izet Sejdić i Munir Nalo.

Terete se za ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti u mjestu Jošanica, gdje je ubijeno 56 civila, ranjeno oko deset osoba, a kuće, imovina, poljoprivredni i pomoćni objekti su zapaljeni i uništeni.

Osim toga, Buljubašić i Ahmed Sejdić optuženi su i za zločine na području Višegrada i Čajniča.

U osvit zore na Nikoljdan, 19. decembra 1992. godine, pripadnici vojske koja je sebe nazivala Armijom BiH ušli su iz pravca Goražda desnom obalom Drine u zaleđe srpskih položaja i, paleći sve pred sobom, na kućnom pragu dok su se spremali da slome slavski kolač, masakrirali srpske žene, starce i djecu.

Ubijeno je 56 mještana, mnogi od njih na jeziv način, odsijecanjem dijelova tijela. Među žrtvama bila je 21 žena i troje djece, koja su prethodnog dana sa roditeljima došla iz Foče da na selu dočekaju Svetog Nikolu.

Glavni tužilac BiH Milanko Kajganić podnio je krajem 2022. godine prijavu disciplinskom tužiocu protiv tužioca Vladimira Simovića u predmetu protiv petorice osumnjičenih za zločine u selu Jošanica kod Foče 1992. godine, kada je ubijeno 56 osoba srpske nacionalnosti, pretežno civila, među kojima je bilo i žena i djece.

Kajganić je prijavu uputio Kancelariji disciplinskog tužioca, jer Simovića kao postupajući tužilac nije donio tužilačke odluke u predmetu nakon devet godina, od kada je zadužio navedeni predmet.

Komentari 0
Povezane vijesti
Mrtve iz Jošanice odvezli su u dva kamiona Mrtve iz Jošanice odvezli su u dva kamiona
Namješteni konkursi u institucijama BiH stara boljka Namješteni konkursi u institucijama BiH stara boljka
Za danas zakazano suđenje za zločin nad srpskim civilima u Jošanici Za danas zakazano suđenje za zločin nad srpskim civilima u Jošanici
Najčitanije
  • Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti
    20h 26m
    9
  • U hramu u Vojkovićima služeno praznično večernje bogosluženje (FOTO)
    11h 21m
    0
  • Sutra praznik Cvijeti
    20h 32m
    0
  • Nesreća kod Gradiške sa tragičnim epilogom: Poginuo muškarac!
    12h 47m
    0
  • Manje sklopljenih brakova, mladi sve kasnije stupaju u bračnu zajednicu
    20h 40m
    0