Откривен спомен-кип Споменку Гостићу

28.08.2021. 13:34
0
ИЗВОР: СРНА

Спомен-кип Споменка Гостића, најмлађег борца Војске Републике Српске који је са 14 година погинуо у Јовићима код Маглаја, данас је свечано откривен и освештан у порти Манастира Светог Николе у Петрову.

Споменик је данас, на празник Успења Пресвете Богородице, освештао Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије, који је поручио да је Гостић мученик нашег времена, заједно са још 30.000 Срба који су пострадали за Републику Српску.

-Споменко је био међу најмлађима. Примјер честитог младића који воли своју земљу и који је страдао за њу и њене идеале- истакао је владика Фотије.

Владика је указао на потребу саборности и јединство Срба, поготово политичких лидера, како би ишли путем мудрости, на шта опомињу кости и жртве страдалих за слободу.

Епископ Фотије истакао је да постоји иницијатива да сви новопострадали са простора Епархије зворничко-тузланске, од балканских ратова до посљедњег одбрамбено-отаџбинског, буду канонизовани као новомученици.

-Народ који живи у истини, а ми дубоко верујемо да српски народ преко свете православне вјере живи у истини, јер је православље истина, они страдају- рекао је владика Фотије и поручио да су српска мјеста препуна крстова и споменика страдања.

Спомен-кип Споменка Гостића открили су иницијатор и организатор пројекта Миле Савић, начелник општине Петрово Озрен Петковић, градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић и одборник у Скупштини града Бијељина Милош Станишић.

Савић, који је и аутор документарног филма "Споменко на вјечној стражи" и књиге "Споменко и Озрен", каже да су га на све ове активности подстакле ријечи покојног Гостића, када је својевремено позивао да се помогне дјеци и људима озренског краја, иако је сам Споменко био најугроженији.

Петковић је рекао да Спомен-кип Споменка остаје на вечној стражи као опомена будућим генерацијама, те изразио захвалност аутору Савићу што је одабрао Петрово као мјесто гдје ће бити постављен.

Станивуковић је поручио да Споменкова жртва учи како се воли отаџбина и да у њој треба остати без обзира колико је то тешко, што је овај најмлађи борац ВРС показао својим примјером, оставши на Озрену иако је имао прилику да се од ратних дешавања склони у Француску.

Градоначелник Бањалуке Станивуковић је најавио да ће иницирати приједлог да се једна улица у Бањалуци називе по Споменку Гостићу.

Станишић је истакао да су, подизањем споменика, лик и дјело Споменка постали бесмртни, а да је на будућим генерацијама да чувају Републику Српску.

Коментари 0
Повезане вијести
Навршила се 31 година од погибије Споменка Гостића Навршила се 31 година од погибије Споменка Гостића
Прича о Споменку – малом дјечаку и великом хероју Прича о Споменку – малом дјечаку и великом хероју
Постхумно одликован Споменко Гостић, дјечак који је схватио суштину борбе за слободу Постхумно одликован Споменко Гостић, дјечак који је схватио суштину борбе за слободу
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    4h 37m
    0
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    4h 1m
    0
  • Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија Острошког
    18h 45m
    1
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    3h 55m
    0
  • Тржиште половњака: 10 трикова које користе преваранти
    21h 1m
    0