Отпуштено 38 радника из Општине Гацко

18.03.2021. 17:52
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Из општинске управе Гацко биће отпуштено 38 радника због неправилности које је утврдила Управна инспекција Министарства управе и локалне самоуправе Републике Српске, саопштено је из кабинета начелника општине Гацко Огњена Милинковића.

Како је напоменуто, наведени радници су приликом заснивања радног односа "доведени у заблуду", а буџет општинске управе у финансијско оптерећење и немогућност функционисања.

Ти радници су, истакнуто је у саопштењу, злоупотријебљени у сврху личних и политичких интереса у предизборној кампањи, те да се њихова злоупотреба од истих актера наставља и данас, што је могло изазвати несагледиве посљедице по општину.

Из кабинета начелника општине Гацко навели су да се више од 50 радника све вријеме водило на списку запослених, а боравили су чак и у другим државама.

- Свим незаконитим радњама ћемо стати у крај, а ово је почетак процеса - поручио је Милинковић.

Милинковић је рекао да је опредијељен да у потпуности поштује законске процедуре, те ће у наредном периоду настојати да се нађу рјешења за све који желе да раде.

Он је навео да је доласком на мјесто начелника општине Гацко знао у шта се упушта и да ће пут ка оздрављењу и уређењу општине бити пун препрека, "поготово од оних који су у претходне двије деценије кроз задовољавање личних интереса разваљивали како општину, тако и све општинске установе".

- Затекао сам стање које је горе него у најгорим пројекцијама које сам правио и дуг општине већи од 10.500.000 КМ, који из дана у дан расте. Старе обавезе и уговори непрестано пристижу, јер се нису књижили када је створена обавеза, већ када је било средстава за плаћање - напоменуо је Милинковић у саопштењу.

Милинковић је додао да је овакво понашање довело до немогућности утврђивања тачне висине створених обавеза општинске управе Гацко.

У саопштењу се наводи да је претходни начелник новац предвиђен за плате радника потрошио на реализацију одређених "спорних" уговора, чиме је новац за плате запослених за два мјесеца у 2020. години утрошен у друге намјене.

- Општинску управу сам затекао са 232 запослена радника по разним основама, гдје су приликом запошљавања, поготово у техничком мандату и пред изборе, кршене законске норме и у општинску управу и установе запослено више од 100 радника без распореда и без стварне потребе за њиховим ангажовањем, чиме је угрожен рад свих установа и примања свих запослених у општинској управи - навео је Милинковић.

Испред зграде општине Гацко данас су се на мирном протесту окупили радници општинске управе којима су додијељена рјешења о престанку радног односа јер нису имали уговор о сталном запослењу.

Овакву одлуку за њих 38 донијела је Управна инспекција.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Познато колико ће Бајерн платити Тухелу за пријевремени раскид сарадње Познато колико ће Бајерн платити Тухелу за пријевремени раскид сарадње
У Гацку 28, а у Билећи двије пријаве штете након зељотреса У Гацку 28, а у Билећи двије пријаве штете након зељотреса
Огромна стијена се докотрљала до породичне куће у Гацку Огромна стијена се докотрљала до породичне куће у Гацку
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    16h 45m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    14h 59m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    12h 49m
    0
  • Република Српска добила нови Изборни закон
    16h 4m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    5h 14m
    0