Otpušteno 38 radnika iz Opštine Gacko

18.03.2021. 17:52
0
IZVOR: nezavisne.com

Iz opštinske uprave Gacko biće otpušteno 38 radnika zbog nepravilnosti koje je utvrdila Upravna inspekcija Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, saopšteno je iz kabineta načelnika opštine Gacko Ognjena Milinkovića.

Kako je napomenuto, navedeni radnici su prilikom zasnivanja radnog odnosa "dovedeni u zabludu", a budžet opštinske uprave u finansijsko opterećenje i nemogućnost funkcionisanja.

Ti radnici su, istaknuto je u saopštenju, zloupotrijebljeni u svrhu ličnih i političkih interesa u predizbornoj kampanji, te da se njihova zloupotreba od istih aktera nastavlja i danas, što je moglo izazvati nesagledive posljedice po opštinu.

Iz kabineta načelnika opštine Gacko naveli su da se više od 50 radnika sve vrijeme vodilo na spisku zaposlenih, a boravili su čak i u drugim državama.

- Svim nezakonitim radnjama ćemo stati u kraj, a ovo je početak procesa - poručio je Milinković.

Milinković je rekao da je opredijeljen da u potpunosti poštuje zakonske procedure, te će u narednom periodu nastojati da se nađu rješenja za sve koji žele da rade.

On je naveo da je dolaskom na mjesto načelnika opštine Gacko znao u šta se upušta i da će put ka ozdravljenju i uređenju opštine biti pun prepreka, "pogotovo od onih koji su u prethodne dvije decenije kroz zadovoljavanje ličnih interesa razvaljivali kako opštinu, tako i sve opštinske ustanove".

- Zatekao sam stanje koje je gore nego u najgorim projekcijama koje sam pravio i dug opštine veći od 10.500.000 KM, koji iz dana u dan raste. Stare obaveze i ugovori neprestano pristižu, jer se nisu knjižili kada je stvorena obaveza, već kada je bilo sredstava za plaćanje - napomenuo je Milinković u saopštenju.

Milinković je dodao da je ovakvo ponašanje dovelo do nemogućnosti utvrđivanja tačne visine stvorenih obaveza opštinske uprave Gacko.

U saopštenju se navodi da je prethodni načelnik novac predviđen za plate radnika potrošio na realizaciju određenih "spornih" ugovora, čime je novac za plate zaposlenih za dva mjeseca u 2020. godini utrošen u druge namjene.

- Opštinsku upravu sam zatekao sa 232 zaposlena radnika po raznim osnovama, gdje su prilikom zapošljavanja, pogotovo u tehničkom mandatu i pred izbore, kršene zakonske norme i u opštinsku upravu i ustanove zaposleno više od 100 radnika bez rasporeda i bez stvarne potrebe za njihovim angažovanjem, čime je ugrožen rad svih ustanova i primanja svih zaposlenih u opštinskoj upravi - naveo je Milinković.

Ispred zgrade opštine Gacko danas su se na mirnom protestu okupili radnici opštinske uprave kojima su dodijeljena rješenja o prestanku radnog odnosa jer nisu imali ugovor o stalnom zaposlenju.

Ovakvu odluku za njih 38 donijela je Upravna inspekcija.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Narodni guslari, otac i sin, njeguju tradiciju (FOTO) Narodni guslari, otac i sin, njeguju tradiciju (FOTO)
Gatačko selo Jugovići: Prvo vjenčanje u hramu nakon osam decenija Gatačko selo Jugovići: Prvo vjenčanje u hramu nakon osam decenija
Gatački gimnazijalci najbolji u regiji iz demokratije i ljudskih prava Gatački gimnazijalci najbolji u regiji iz demokratije i ljudskih prava
Najčitanije
 • Obavještenje vozačima sa područja Istočnog Novog Sarajeva (FOTO)
  8h 34m
  3
 • U Istočnoj Ilidži oduzet putnički automobil od višestrukog počinioca saobraćajnih prekršaja
  11h 21m
  0
 • Svi građani će i u naredna dva mjeseca imati zdravstveno osiguranje
  9h 42m
  0
 • Pjevačko društvo „Plavi neveni“ iz Foče petostruki pobjednik Sabora starog pjevanja u Srba
  12h 54m
  0
 • Počinje upis u srednje škole u Istočnom Sarajevu
  11h 34m
  0