Отвара се први Парк ћирилице у Србији

18.05.2022. 19:12
0
ИЗВОР: glassrpske.com

У околини Бајине Баште ускоро ће бити отворен први Музеј ћирилице смјештен у близини манастира Рача.

Први Парк ћирилице и званично ће бити отворен у суботу, 21. маја, у оквиру манифестације Ћирилична баштина. Парк ћирилице налази се у центру општине и истиче значај српског језика, али и Рачанске преписивачке школе.

- За парк је предложено низ идеја које су реализоване у складу са условима на терену. Очекујемо да ће његово отварање оправдати очекивања. То је пројекат од великог значаја, а Бајина Башта је општина која већ годинама уназад улаже велике напоре за очување ћириличног писма - изјавио је за РИНУ Синиша Спасојевић, оснивач и организатор Ћириличне баштине.

Управо у мају, када Српска православна црква прославља Свете Ћирила и Методија и када се обиљежава Дан словенске писмености, у Бајиној Башти одржава се манифестација Ћирилична баштина. Овог прољећа одржава се четврти пут заредом и трајаће од 21. до 24. маја.

Спасојевић је навео да је манифестација настала на основу Декларацији о заштити и његовању ћирилице, а која је једногласно усвојена на сједници Скупштине општине.

- Овде се ћирилица пише срцем и циљ нам је да заиста Ћирилична баштина заживи, као манифестација која неће бити само локалног већ и националног и регионалног карактера. Надам се да ћемо из године у годину подизати ниво садржаја и да ће постати један од престижнијих догађаја на културној мапи Србије, јер овај сигурно то и заслужује. Порука која се недвосмислено шаље из Бајине Баште јесте да морамо неговати наше писмо и чувати своју културу и традицију - рекао је Спасојевић, преноси „Телеграф“.

 

Коментари 0
Повезане вијести
У току саслушање осумњичених за убиство двогодишње Данке Илић У току саслушање осумњичених за убиство двогодишње Данке Илић
Годишњица страдања Милице Ракић Годишњица страдања Милице Ракић
За малом Данком се и даље трага За малом Данком се и даље трага
Најчитаније
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    15h 37m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    19h 1m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    14h 30m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    6h 7m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    5h 48m
    0