Otvara se prvi Park ćirilice u Srbiji

18.05.2022. 19:12
0
IZVOR: glassrpske.com

U okolini Bajine Bašte uskoro će biti otvoren prvi Muzej ćirilice smješten u blizini manastira Rača.

Prvi Park ćirilice i zvanično će biti otvoren u subotu, 21. maja, u okviru manifestacije Ćirilična baština. Park ćirilice nalazi se u centru opštine i ističe značaj srpskog jezika, ali i Račanske prepisivačke škole.

- Za park je predloženo niz ideja koje su realizovane u skladu sa uslovima na terenu. Očekujemo da će njegovo otvaranje opravdati očekivanja. To je projekat od velikog značaja, a Bajina Bašta je opština koja već godinama unazad ulaže velike napore za očuvanje ćiriličnog pisma - izjavio je za RINU Siniša Spasojević, osnivač i organizator Ćirilične baštine.

Upravo u maju, kada Srpska pravoslavna crkva proslavlja Svete Ćirila i Metodija i kada se obilježava Dan slovenske pismenosti, u Bajinoj Bašti održava se manifestacija Ćirilična baština. Ovog proljeća održava se četvrti put zaredom i trajaće od 21. do 24. maja.

Spasojević je naveo da je manifestacija nastala na osnovu Deklaraciji o zaštiti i njegovanju ćirilice, a koja je jednoglasno usvojena na sjednici Skupštine opštine.

- Ovde se ćirilica piše srcem i cilj nam je da zaista Ćirilična baština zaživi, kao manifestacija koja neće biti samo lokalnog već i nacionalnog i regionalnog karaktera. Nadam se da ćemo iz godine u godinu podizati nivo sadržaja i da će postati jedan od prestižnijih događaja na kulturnoj mapi Srbije, jer ovaj sigurno to i zaslužuje. Poruka koja se nedvosmisleno šalje iz Bajine Bašte jeste da moramo negovati naše pismo i čuvati svoju kulturu i tradiciju - rekao je Spasojević, prenosi „Telegraf“.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Utopio se otac devetoro djece Utopio se otac devetoro djece
Nikola Rokvić pješke od Beograda do Grčke za obnovu dječije onkologije (VIDEO) Nikola Rokvić pješke od Beograda do Grčke za obnovu dječije onkologije (VIDEO)
Do aprila prijedlog za obavezno služenje vojnog roka u Srbiji Do aprila prijedlog za obavezno služenje vojnog roka u Srbiji
Najčitanije
  • Dan kada je otišao Sena - „Kišni čovjek“
    15h 28m
    4
  • Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu
    14h 23m
    3
  • Ženu ugrizao poskok dok je čupala mladi luk
    9h 11m
    0
  • Utopio se otac devetoro djece
    10h 17m
    0
  • Međunarodni praznik rada, 1. maj – simbol borbe za bolji i pravedniji svijet
    18h 45m
    0