Отворен „Акордеон арт плус" у Источном Сарајеву

28.05.2024. 21:39
3
ИЗВОР: katera.news

Интернационални фестивал хармонике “Акордеон арт плус”, један од најзначајнијих фестивала Српској, отворен је вечерас у Источном Сарајеву наступом Камерног хора смјера за Црквену музику и појање под руководством диригента Рада Радовића и Оркестра хармоника Музичке академије под руководством диригента Дражана Косорића.

Слика

Фото: katera.news

Овогодишње фестивалско такмичење, које се по први пут организује у Народном позоришту Источно Сарајево, одржаће се у пет такмичарских дисциплина, а у умјетничком сегменту програма биће одржана четири концерта.

Декан Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву Маја Жужа истакла је да ове године имају око 400 директних учесника у фестивалу заједно са члановима жирија, што је веома значајно за њих.

- Растемо из године у годину и развијамо фестивал који вриједно градимо већ 14 година – навела је она.

Она је нагласила да такмичари ове године долазе из 12 земаља, те да стручни жири чине чланови који долазе из 10 земаља свијета.

- Драго ми је што се умјетнички сегмент фестивала ове године први пут одвија у Народном позоришту Источно Сарајево, и то је велики помак за запсолене у области културе, али и за град Источно Сарајево – рекла Жужа.

У оквиру фестивала биће одржано и шесто Међународно такмичење пијаниста.

Слика

Фото: katera.news

Мирко Патарини, предсједник Свјетске конфедерације акордеониста, изразио је задовољство што ће Свјетски куп хармонике бити одржан у септембру 2025. године у Источном Сарајеву.

- Конфедерација је основана 1935. године и тренутно је највећа конфедерација хармоникаша на свијету. Имамо чланове из цијелог свијета, а један од њих је Музичка академија Универзитета у Источном Сарајеву – рекао је он.

Слика

Фото: katera.news

Патарини је истакао да је срећан што се “Акордеон арт плус” развија из године у годину и што расте ниво квалитета извођача, такмичара, али и жирија.

Маринко Божовић, начелник општине Источна Илиџа, навео је да је ова локална заједница од самог почетка укључена у реализацију овог важног фестивала.

- Мислим да је овај фестивал један од најзначајнијих видова промоције Источног Сарајева, Универзитета у Источном Сарајеву и Музичке академије – рекао је он и додао да ће ова општина увијек подржавати одржавање културних манифестација.

Фестивал, који траје до петка, 31. маја, организују Музичка академија Универзитета у Источном Сарајеву и Асоцијација за његовање академске музике "Нови звук".

Према програму одржавања, сутра ће наступиће Оливер Керн из Њемачке (клавир) у ЈУ Народно позориште Источно Сарајево од 20.00 часова.

У четвртак, 30. маја, наступиће Ђорђо Делароле из Италије (хармоника) у ЈУ Народно позориште Источно Сарајево у 20.00 часова.

Посљедњег дана фестивала биће одржан концерт лауреата такмичења у сали Музичке академије Источно Сарајево у 16 и 18 часова.

У едукативном сегменту фестивала биће реализована два мајсторска курса и једно стручно предавање. Мајсторски курс из хармонике одржаће професор Гжегож Стопа (Аустрија), мајсторски курс из клавира професор Оливер Керн (Њемачка), а стручно предавање на тему Сонате Доменика Скарлатија: многострани свијет спреман да буде поново откривен, професор Ђорђо Делароле (Италија).

Чланови стручног жирија, који ће ове фестивалске године оцјењивати такмичаре долазе из десет земаља (Њемачка, Аустрија, Италија, Пољска, Чешка Република, Словачка, Црна Гора, Хрватска, Србија и Црна Гора).

Коментари 3
 • Generic placeholder image
  Paradoks 29.05.2024. 15:32
  @Kurbla
  Zavidimo ti na "pisanju"!
 • Generic placeholder image
  Kurbla 29.05.2024. 11:10
  @Publika Mozda dama jeste odnjela pobjedu u oblačenju, ali ti sigurno nisi odnjeo pobjedu u pisanju. Prije a ni posle veznika NIKAD se ne stavlja zarez.
 • Generic placeholder image
  Publika 28.05.2024. 22:46
  Lijepa dama u prvom redu,haljinom boje limete,bijele ogrlice,i fantastičnom frizurom u loknama,je definitivno odnijela pobjedu,u pristojnisti odjevanja,i čistoj eleganciji.Sve čestitke na tome.
Повезане вијести
Павле Шкрба остварио тријумф у Мостару Павле Шкрба остварио тријумф у Мостару
Обавјештење о прекиду водоснабдијевања Обавјештење о прекиду водоснабдијевања
Јединствено поетско-музичко вече у Источном Сарајеву Јединствено поетско-музичко вече у Источном Сарајеву
Најчитаније
 • Стабилизује се снабдијевање струјом, стигло и образложење зашто је дошло до нестанка
  8h 59m
  0
 • Пожар на далеководу на граници Црне Горе и БиХ: Потребни хеликоптери?
  8h 16m
  0
 • Стигло образложење зашто је дошло до нестанка струје
  7h 1m
  0
 • Мокро: Приликом претреса куће одузета пушка
  13h 51m
  0
 • Велики пожар на Илиџи: Гори зграда
  6h 20m
  0