Otvoren „Akordeon art plus" u Istočnom Sarajevu

28.05.2024. 21:39
3
IZVOR: katera.news

Internacionalni festival harmonike “Akordeon art plus”, jedan od najznačajnijih festivala Srpskoj, otvoren je večeras u Istočnom Sarajevu nastupom Kamernog hora smjera za Crkvenu muziku i pojanje pod rukovodstvom dirigenta Rada Radovića i Orkestra harmonika Muzičke akademije pod rukovodstvom dirigenta Dražana Kosorića.

Slika

Foto: katera.news

Ovogodišnje festivalsko takmičenje, koje se po prvi put organizuje u Narodnom pozorištu Istočno Sarajevo, održaće se u pet takmičarskih disciplina, a u umjetničkom segmentu programa biće održana četiri koncerta.

Dekan Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu Maja Žuža istakla je da ove godine imaju oko 400 direktnih učesnika u festivalu zajedno sa članovima žirija, što je veoma značajno za njih.

- Rastemo iz godine u godinu i razvijamo festival koji vrijedno gradimo već 14 godina – navela je ona.

Ona je naglasila da takmičari ove godine dolaze iz 12 zemalja, te da stručni žiri čine članovi koji dolaze iz 10 zemalja svijeta.

- Drago mi je što se umjetnički segment festivala ove godine prvi put odvija u Narodnom pozorištu Istočno Sarajevo, i to je veliki pomak za zapsolene u oblasti kulture, ali i za grad Istočno Sarajevo – rekla Žuža.

U okviru festivala biće održano i šesto Međunarodno takmičenje pijanista.

Slika

Foto: katera.news

Mirko Patarini, predsjednik Svjetske konfederacije akordeonista, izrazio je zadovoljstvo što će Svjetski kup harmonike biti održan u septembru 2025. godine u Istočnom Sarajevu.

- Konfederacija je osnovana 1935. godine i trenutno je najveća konfederacija harmonikaša na svijetu. Imamo članove iz cijelog svijeta, a jedan od njih je Muzička akademija Univerziteta u Istočnom Sarajevu – rekao je on.

Slika

Foto: katera.news

Patarini je istakao da je srećan što se “Akordeon art plus” razvija iz godine u godinu i što raste nivo kvaliteta izvođača, takmičara, ali i žirija.

Marinko Božović, načelnik opštine Istočna Ilidža, naveo je da je ova lokalna zajednica od samog početka uključena u realizaciju ovog važnog festivala.

- Mislim da je ovaj festival jedan od najznačajnijih vidova promocije Istočnog Sarajeva, Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Muzičke akademije – rekao je on i dodao da će ova opština uvijek podržavati održavanje kulturnih manifestacija.

Festival, koji traje do petka, 31. maja, organizuju Muzička akademija Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Asocijacija za njegovanje akademske muzike "Novi zvuk".

Prema programu održavanja, sutra će nastupiće Oliver Kern iz Njemačke (klavir) u JU Narodno pozorište Istočno Sarajevo od 20.00 časova.

U četvrtak, 30. maja, nastupiće Đorđo Delarole iz Italije (harmonika) u JU Narodno pozorište Istočno Sarajevo u 20.00 časova.

Posljednjeg dana festivala biće održan koncert laureata takmičenja u sali Muzičke akademije Istočno Sarajevo u 16 i 18 časova.

U edukativnom segmentu festivala biće realizovana dva majstorska kursa i jedno stručno predavanje. Majstorski kurs iz harmonike održaće profesor Gžegož Stopa (Austrija), majstorski kurs iz klavira profesor Oliver Kern (Njemačka), a stručno predavanje na temu Sonate Domenika Skarlatija: mnogostrani svijet spreman da bude ponovo otkriven, profesor Đorđo Delarole (Italija).

Članovi stručnog žirija, koji će ove festivalske godine ocjenjivati takmičare dolaze iz deset zemalja (Njemačka, Austrija, Italija, Poljska, Češka Republika, Slovačka, Crna Gora, Hrvatska, Srbija i Crna Gora).

Komentari 3
  • Generic placeholder image
    Paradoks 29.05.2024. 15:32
    @Kurbla
    Zavidimo ti na "pisanju"!
  • Generic placeholder image
    Kurbla 29.05.2024. 11:10
    @Publika Mozda dama jeste odnjela pobjedu u oblačenju, ali ti sigurno nisi odnjeo pobjedu u pisanju. Prije a ni posle veznika NIKAD se ne stavlja zarez.
  • Generic placeholder image
    Publika 28.05.2024. 22:46
    Lijepa dama u prvom redu,haljinom boje limete,bijele ogrlice,i fantastičnom frizurom u loknama,je definitivno odnijela pobjedu,u pristojnisti odjevanja,i čistoj eleganciji.Sve čestitke na tome.
Povezane vijesti
Renoom iz '84. krenuli s Jahorine u Pariz, prodaju kilometre za Miloša Renoom iz '84. krenuli s Jahorine u Pariz, prodaju kilometre za Miloša
Majdov: Bog odlučuje ko će da bude najbolji, a mi ćemo da damo sve od sebe! Majdov: Bog odlučuje ko će da bude najbolji, a mi ćemo da damo sve od sebe!
Novi napredak na "Vebometriksovoj" rang-listi Novi napredak na "Vebometriksovoj" rang-listi
Najčitanije
  • Renoom iz '84. krenuli s Jahorine u Pariz, prodaju kilometre za Miloša
    7h 27m
    3
  • Dan kada je ubijen Karađorđe – otac moderne srpske države
    17h 26m
    0
  • Zemljotres u BiH
    9h 2m
    0
  • Vatrogasci iz Han Pijeska spasili muškarca palog sa litice u provaliju
    16h 23m
    0
  • Majdov: Bog odlučuje ko će da bude najbolji, a mi ćemo da damo sve od sebe!
    11h 6m
    9