Отворен сајам здраве хране, домаћих производа и рукотворина у Источном Новом Сарајеву

18.08.2023. 19:39
0
ИЗВОР: srna.rs

Сајам здраве хране, домаћих и уникатних производа и рукотворина, на којем су представљена 32 појединачна излагача из цијеле Републике Српске, званично је отворен вечерас на Тргу "Републике Србије" у Источном Сарајеву.

Овогодишњи, други по реду Сајам, организовала је општина Источно Ново Сарајево у сарадњи са Пољопривредним кластером Сарајево-Романија-Подриње /СРП/, у оквиру манифестације "Љето у Источном Новом Сарајеву 2023".

Слика

Фото: srna.rs

Менаџер Кластера "СРП" Жељка Пејовић изјавила је новинарима да су на Сајму ове године своје производе представили илагачи из бројних градова Српске, међу којима су Добој, Србац, Петрово и Градишка.

- Надам се да ћемо наредне године овај сајам дићи на још већи ниво и да ће ово постати манифестација на којој ће учествовати сви произвођачи из Републике Српске - рекла је Пејовићева.

Савјетник начелника општине Источно Ново Сарајево Александра Матић Тадић рекла је да је Сајам прилика да грађани упознају бројне излагаче и њихове производе.

Према њеним ријечима, заступљена је широка палета производа, од прехрамбених, рукотворина, накита, умјетнина и бројних других, који ће одушевити посјетиоце.

Тадићева је навела да су на овогодишњем сајму присутна 32 појединачна излагача, с тим да је ту и пет удружења која окупљају више жена, тако да је тај број негдје око 50.

Своје рукотворине представило је и Удружење "Женски интерактивни рурални центар - ЖИР" Источно Сарајево, чији је један од циљева очување културе и традиције, кроз који се чува сарајевско-романијска шара за чарапе, која би требало да се нађе листи Унеска.

Слика

Фото: srna.rs

Извршни директор "ЖИР-а" Милена Регоје навела је да се у овом удружењу баве и економским оснаживањем жена, чије рукотворине у промотивне сврхе откупљује град Источно Сарајево и на тај начин помажу очување културе и традиције.

- Трећа компонента је психо-социјално оснаживање жена, с обзиром на то да је плетење веома добра окупациона терапија, а посебно за жене које су доживјеле неки облик насиља. Ово удружење, које постоји 30 година, окупља око 120 жена и своје активности спроводи на простору цијеле БиХ - навела је Регоје.

Члан "ЖИР-а" Слободанка Бијековић рекла је да израђује чарапе, капе, рукавице, шешире и купаће костиме, које пласира широм свијета.

- Овдје се највише бавим плетењем сарајевско-романијског приглавка, који је кандидат да буде под заштитом УНСЕСКО-а - рекла је Бијековићева.

Производе изложене на Сајму грађани ће моћи да погледају и купе сутра од 8.00 до 13.00 часова и од 18.00 до 22.00 часа.

Коментари 0
Повезане вијести
Суфинансирање бањске рехабилитације за пензионере у Источном Новом Сарајеву Суфинансирање бањске рехабилитације за пензионере у Источном Новом Сарајеву
Сутра састанак начелника Источне Илиџе и Источног Новог Сарајева Сутра састанак начелника Источне Илиџе и Источног Новог Сарајева
Сезона гријања у Источном Новом Сарајеву продужена због ниских температура Сезона гријања у Источном Новом Сарајеву продужена због ниских температура
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    6h 58m
    8
  • Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске
    22h 28m
    0
  • Џудо савез Републике Српске: Редовна Скупштина 4. јуна на Јахорини
    21h 42m
    0
  • На Васкршњем базару прикупљено 2.820 КМ
    21h 59m
    0
  • Данас Лазарева субота и Врбица
    9h 29m
    0