Otvoren sajam zdrave hrane, domaćih proizvoda i rukotvorina u Istočnom Novom Sarajevu

18.08.2023. 19:39
0
IZVOR: srna.rs

Sajam zdrave hrane, domaćih i unikatnih proizvoda i rukotvorina, na kojem su predstavljena 32 pojedinačna izlagača iz cijele Republike Srpske, zvanično je otvoren večeras na Trgu "Republike Srbije" u Istočnom Sarajevu.

Ovogodišnji, drugi po redu Sajam, organizovala je opština Istočno Novo Sarajevo u saradnji sa Poljoprivrednim klasterom Sarajevo-Romanija-Podrinje /SRP/, u okviru manifestacije "Ljeto u Istočnom Novom Sarajevu 2023".

Slika

Foto: srna.rs

Menadžer Klastera "SRP" Željka Pejović izjavila je novinarima da su na Sajmu ove godine svoje proizvode predstavili ilagači iz brojnih gradova Srpske, među kojima su Doboj, Srbac, Petrovo i Gradiška.

- Nadam se da ćemo naredne godine ovaj sajam dići na još veći nivo i da će ovo postati manifestacija na kojoj će učestvovati svi proizvođači iz Republike Srpske - rekla je Pejovićeva.

Savjetnik načelnika opštine Istočno Novo Sarajevo Aleksandra Matić Tadić rekla je da je Sajam prilika da građani upoznaju brojne izlagače i njihove proizvode.

Prema njenim riječima, zastupljena je široka paleta proizvoda, od prehrambenih, rukotvorina, nakita, umjetnina i brojnih drugih, koji će oduševiti posjetioce.

Tadićeva je navela da su na ovogodišnjem sajmu prisutna 32 pojedinačna izlagača, s tim da je tu i pet udruženja koja okupljaju više žena, tako da je taj broj negdje oko 50.

Svoje rukotvorine predstavilo je i Udruženje "Ženski interaktivni ruralni centar - ŽIR" Istočno Sarajevo, čiji je jedan od ciljeva očuvanje kulture i tradicije, kroz koji se čuva sarajevsko-romanijska šara za čarape, koja bi trebalo da se nađe listi Uneska.

Slika

Foto: srna.rs

Izvršni direktor "ŽIR-a" Milena Regoje navela je da se u ovom udruženju bave i ekonomskim osnaživanjem žena, čije rukotvorine u promotivne svrhe otkupljuje grad Istočno Sarajevo i na taj način pomažu očuvanje kulture i tradicije.

- Treća komponenta je psiho-socijalno osnaživanje žena, s obzirom na to da je pletenje veoma dobra okupaciona terapija, a posebno za žene koje su doživjele neki oblik nasilja. Ovo udruženje, koje postoji 30 godina, okuplja oko 120 žena i svoje aktivnosti sprovodi na prostoru cijele BiH - navela je Regoje.

Član "ŽIR-a" Slobodanka Bijeković rekla je da izrađuje čarape, kape, rukavice, šešire i kupaće kostime, koje plasira širom svijeta.

- Ovdje se najviše bavim pletenjem sarajevsko-romanijskog priglavka, koji je kandidat da bude pod zaštitom UNSESKO-a - rekla je Bijekovićeva.

Proizvode izložene na Sajmu građani će moći da pogledaju i kupe sutra od 8.00 do 13.00 časova i od 18.00 do 22.00 časa.

Komentari 0
Povezane vijesti
Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu
Vukovcima besplatno polaganje vozačkog ispita Vukovcima besplatno polaganje vozačkog ispita
Pretresi u Istočnom Novom Sarajevu, jedno lice lišeno slobode Pretresi u Istočnom Novom Sarajevu, jedno lice lišeno slobode
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    23h 25m
    13
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    22h 21m
    0
  • U nedjelju narodno veselje kod Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Palama
    22h 25m
    1
  • Fočanski svetac Budimir Sokolović - Dražin ispovjednik i Hristov mučenik
    19h 18m
    1
  • Hodočasnici iz Sokoca na Đurđevdan polaze na petnaesto poklonjenje moštima Svetog Vasilija Ostroškog
    13h 9m
    1