Ова стара српска изрека има језиву историју

27.06.2020. 19:10
0
ИЗВОР: Глас Српске

У српским крајевима и данас се понегдје каже – скупљени “С коца и конопца”. Ријеч је о веома старој изреци која се помиње и у народној и умјетничкој књижевности.

У једној народној пјесми коју је забиљежио Вук Караџић стоји: “Покупили злице и зликовце, буљумбаше с коца и конопца, те их рани сиротиња раја…”

И у једном дијелу публицисте Родољуба Чолаковића налази се овакав примјер: “У устанак се убацише некакви пробисвјети без рода и имена, балије, шокци одбјегли робијаши, људи с коца и конопца”.

Изрека је стигла чак и до правних списа, па је тако у једном дијелу Валтазара Богишића записано: “Скупљало се међу њих људи са сваке стране…што но ријеч с коца и конопца”.

Иако је ријеч о изреци која је у прошлости била веома распрострањена, а и данас се често говори, њено значење прилично је мрачно и вуче коријене из турских времена.

Како пише "Историјски забавник", све до средине 19. вијека у нашим крајевима је постојао обичај да се осуђени на смрт набијају на колац или вјешају. Ове сурове методе нарочито су примјењивали Турци над хајдуцима и виђенијим Србима. Тако се за оне који су успјели да избјегну вјешала или набијање на колац говорило да су побјегли “с ко(л)ца и конопца”.

Изворно, изрека се односила на окупљање злих и покварених људи који се не либе да почине било какав злочин јер су већ осуђени за најтежа дјела. Данас, акценат је више на чињеници да је ријеч о групи различитих људи састављених/прикупљених са свих страна, без избора и критеријума.

Коментари 0
Повезане вијести
Владо Шипчић – посљедњи четник који је оружану борбу са комунистима водио до 1957. године Владо Шипчић – посљедњи четник који је оружану борбу са комунистима водио до 1957. године
Браћа Костић из Сарајева корифеји српске хирургије Браћа Костић из Сарајева корифеји српске хирургије
Жељко Обрадовић ушао у историју Евролиге Жељко Обрадовић ушао у историју Евролиге
Најчитаније
  • Десанка Максимовић: Књижевна вила пјесникиња душе
    5h 9m
    0
  • Детаљи смрти Светлане Драгијевић: "Била је болесна, изненада јој је позлило"
    17h 54m
    0
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    3h 36m
    0
  • Мајка првих четворки у историји Бањалуке: Личе, али већ им сада видим различиту нарав
    17h 48m
    0
  • У понедјељак обиљежавање 32 године Прве сарајевске механизоване бригаде
    21h 12m
    0