Овако уштедите новац за вријеме новогодишњих и божићних празника

11.11.2019. 09:58
0
ИЗВОР: klix.ba

Доста људи мисли да се за вријеме празника буџет не може контролисати.

Многи се чак труде придржавати буџета, али често се деси да угледају нешто “без чега се не може”, што морају купити и тако пробију буџет. Једно од најскупљих доба године управо је период уочи Божића и Нове године. Многи људи желе показати љубав према породици и пријатељима кроз поклоне.

Прије ових важних датума размислите о састављању буџета за поклоне током празника. Посебно у тренутној економској клими, буџет вам може помоћи да пратите своје трошкове и будите искрени док купујете.

Процијените своје границе: Важно је поставити ограничења. То можете учинити постављањем ограничења по особи или постављањем укупног лимита. Некима је корисно саставити листу свих за које планирају поклоне. Погледајте попис и своју финансијску ситуацију и одлучите колико можете себи приуштити.

Размотрите своје могућности: Размислите о поклонима које планирате да дате. Провјерите њихове цијене. Не заборавите да би мама и тата, у правилу, требали имати скупљи поклон од браће и сестара. Друга могућност је да разговарате с породицом прије времена.

Пратите потрошњу: Дио буџетирања је праћење ваше потрошње. Обавезно пратите како купујете поклоне и колико потрошите на сваки поклон. Ако правите поклоне, пратите трошкове материјала који користите. Покушајте и будите унутар својих ограничења буџета. То је кључно за избјегавање дуга.

Планирајте унапријед: Сада је идеално вријеме да планирате како ћете потрошити новац за празничне поклоне. Први корак је буџетирање које се односи на планирање будућности. О поклонима не морате размишљати само у периоду када се празници приближавају, савјетују стручњаци. Новац током цијеле године оставите на посебном штедном рачуну који ћете потрошити за празнике. Колико ћете уштедјети зависи о ограничењу потрошње за поклоне.

Коментари 0
Повезане вијести
Срећна Нова 2024. година! Срећна Нова 2024. година!
Како да спријечите бацање хране за празнике? Како да спријечите бацање хране за празнике?
Најбољи начини за уштеду струје Најбољи начини за уштеду струје
Најчитаније
  • Рагиб Халиловић – Херој са Грбавице
    13h 42m
    7
  • Село које је проклео цар Лазар и данас живи клетву
    13h 47m
    1
  • Пет лица повријеђено у саобраћајној незгоди на путу Љубогошта - Подроманија
    14h 39m
    0
  • Саобраћајна незгода на путу Љубогошта-Подроманија
    14h 53m
    0
  • Награђени побједници конкурса поводом обиљежавања Дана Прве сарајевске механизоване бригаде
    8h 15m
    0