Ово је најздравија земља на свијету

10.07.2024. 19:26
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Желите да живите дуго на мјесту које се сматра најздравијим на свијету - одговор потражите у Италији.

Без обзира на нестабилне економске услове, високу стопу незапослености, Италијани су познати као народ који живи дуго и здраво.

"Bloombergov" глобални здравствени индекс, који пореди варијабле као што су - узрок смрти, дуговјечност, загађење, крвни притисак, зависност од накотина..., смјестио је Италију на сам врх листе најздравијих земаља на свијету.

Медитернаска држава окружена је са пет мора и означена је као најздравија земља на свијету по "Bloombergovom" Глобалном здравственом индексу од 163 земље.

Беба рођена у Италији може да очекује да ће живјети до касних осамдесетих, наводи "Панорама", преноси Нова.

Иако је Италија међу најразвијенијим земљама свијета, њен раст стагнира већ деценијама, а готово 40% младих је незапослено.

Упркос свему, Италијани су у знатно бољој форми него Американци, Канађани или Британци, који са друге стране имају високоризичне здравствене проблеме као што су висок крвни притисак и холестерол, али и проблеми са менталним здрављем.

Италијанска кухиња заслужна је за добро здравствено стање нације. Медитеранска исхрана богата поврћем и дјевичанским маслиновим уљем, коју Италијани обожавају сматрају се еликсиром дуговјечности.

Медитеранска исхрана базирана је на великој количини поврћа, махунарки, пасуља, рибе, маслиновог уља и орашастих плодова.

Овај начин исхране подразумијева нижи унос меса и млијечних производа. Овај начин исхране нарочито је погодан за здравље срца.

"The New England Journal of Medicine" радио је више истраживања на ову тему, а недавно су објавили и студију рађену на узорку од 22.000 Грка, који су своју исхрану базирали на медитеранској исхрани. Резултати су показали да су ови Грци живјели дуже од осталих.

Такође, још једно истраживање овог медицинског часописа објавило је рад о томе како медитеранска исхрана утиче на превенцију кардиоваскуларних болести.

Резултати су показали да они који су се хранили медитеранском исхраном много рјеђе болују од кардиоваскуларних болести него они који су се хранили редукованом исхраном.

На другом мјесту листе најздравијих земаља је Исланд, а на трећем Швајцарска, док се на четвртом и петом мјесту налазе Сингапур и Аустралија.

У међувремену, 4.500 километара јужније, у Сијера Леонеу, просјечна старост особе које се сада роди биће 52 године, пише "The Independent", што је чини земљом најгором за живот према овој листи.

Свака држава оцијењена је на темељу очекиваног трајања живота, узрока смрти и здравственх ризика, попут високог притиска, конзумације никотина, неухрањености и приступа питкој води.

Коментари 0
Најчитаније
  • Опоравилиште Касиндо као центар друштвених дешавања
    19h 28m
    0
  • Погача са шпинатом и сиром
    19h 30m
    0
  • Најава искључења струје у Источној Илиџи
    15h 42m
    0
  • Лажна "Тему" апликација краде податке о картицама
    18h 33m
    0
  • Потврђена оптужница против Паљанина због насиља у породици
    18h 27m
    0