Ово мора да зна сваки Србин који слави Светог Николу

14.12.2023. 08:58
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Не каже се џабе да „Светог Николу пола Срби слави, док друга половина иде на славу“, јер је ријеч о највећој слави у Срба.

Међутим, мало слављеника зна за тропар посвећен Светом Николи Чудотворцу, једном од највећих хришћанских светитеља, заштитника путника, морепловаца, рибара и сплавара.

– Тропар је кратка црквена пјесма која одражава суштину празника који се слави тај дан, па тако сваки празник има свој тропар. Он се пјева током богослужења тог дана, али и приликом резања славског колача.

Преведен на српски језик, тропар Светом Николи гласи овако:

„Правило вјере, и образац кротости, учитеља уздржања показа те стаду твоме истина ствари. Тога ради стекао си смирењем висину, сиромаштвом богатство, оче архијереју Николаје, моли Христа Бога, да се спасу душе наше.“

Свети Никола је умро 19. децембра 345. године. Сахрањен је у Саборној цркви мирликијске митрополије, а крајем 11. вијека његове мошти пренијете су у Бари, у манастир светог Јована Претече.

Један од могућих разлога за велику популарност Светог НИколе  код Срба, чије име носи више од 600 српских цркви заправо је сасвим овоземаљски. Како пада у вријеме поста, а за постан ручак се у кући увијек имало, пише Еспресо.

Хљеб, купус и кромпир за ручак, уз ракију, били су довољни да угостите комшије, пријатеље и родбину, тврде етнолози.

Коментари 0
Повезане вијести
Шеховац: Зашто се не изгласава резолуција о геноциду над Србима у Сарајеву? Шеховац: Зашто се не изгласава резолуција о геноциду над Србима у Сарајеву?
Дан када је за одбрану Српске Илиџе и српског народа животе дало 12 Илиџанаца Дан када је за одбрану Српске Илиџе и српског народа животе дало 12 Илиџанаца
На данашњи дан почињен највећи покољ над Србима На данашњи дан почињен највећи покољ над Србима
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    12h 8m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    11h 3m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    5h 51m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    6h 57m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    15h 25m
    0