Ovo mora da zna svaki Srbin koji slavi Svetog Nikolu

14.12.2023. 08:58
0
IZVOR: srpskainfo.com

Ne kaže se džabe da „Svetog Nikolu pola Srbi slavi, dok druga polovina ide na slavu“, jer je riječ o najvećoj slavi u Srba.

Međutim, malo slavljenika zna za tropar posvećen Svetom Nikoli Čudotvorcu, jednom od najvećih hrišćanskih svetitelja, zaštitnika putnika, moreplovaca, ribara i splavara.

– Tropar je kratka crkvena pjesma koja odražava suštinu praznika koji se slavi taj dan, pa tako svaki praznik ima svoj tropar. On se pjeva tokom bogosluženja tog dana, ali i prilikom rezanja slavskog kolača.

Preveden na srpski jezik, tropar Svetom Nikoli glasi ovako:

„Pravilo vjere, i obrazac krotosti, učitelja uzdržanja pokaza te stadu tvome istina stvari. Toga radi stekao si smirenjem visinu, siromaštvom bogatstvo, oče arhijereju Nikolaje, moli Hrista Boga, da se spasu duše naše.“

Sveti Nikola je umro 19. decembra 345. godine. Sahranjen je u Sabornoj crkvi mirlikijske mitropolije, a krajem 11. vijeka njegove mošti prenijete su u Bari, u manastir svetog Jovana Preteče.

Jedan od mogućih razloga za veliku popularnost Svetog NIkole  kod Srba, čije ime nosi više od 600 srpskih crkvi zapravo je sasvim ovozemaljski. Kako pada u vrijeme posta, a za postan ručak se u kući uvijek imalo, piše Espreso.

Hljeb, kupus i krompir za ručak, uz rakiju, bili su dovoljni da ugostite komšije, prijatelje i rodbinu, tvrde etnolozi.

Komentari 0
Povezane vijesti
Dan kada je za odbranu Srpske Ilidže i srpskog naroda živote dalo 12 Ilidžanaca Dan kada je za odbranu Srpske Ilidže i srpskog naroda živote dalo 12 Ilidžanaca
Na današnji dan počinjen najveći pokolj nad Srbima Na današnji dan počinjen najveći pokolj nad Srbima
Zatražene hitne akcije međunarodne zajednice radi zaštite Srba Zatražene hitne akcije međunarodne zajednice radi zaštite Srba
Najčitanije
  • Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO)
    23h 21m
    7
  • Radnik pao sa stuba i poginuo
    2h 14m
    0
  • Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
    9h 20m
    0
  • Devetoro žrtava bombardovanja u Surdulici u kući Milićevih
    7h 47m
    0
  • Prije 26 godina srušen Žeželjev most preko Dunava
    9h 39m
    0