Пацијенткињи из Требиња одстранили тумор тежак 16 килограма

05.09.2022. 19:31
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Познати бањалучки гинеколог Ненад Лучић, уз подршку љекара из требињске болнице, успјешно је одстранио тумор тежак више од 16 килограма пацијенткињи В. Г. (59) из Требиња.

Ријеч је о изузетно сложеном оперативном захвату, који је трајао нешто више од четири сата, потврдио је за "Глас Српске" Лучић.

- Тумор, димензија 60х40 центиметара, заузимао је простор од мале карлице преко цијелог абдомена све до плућне марамице, вршећи притисак на остале органе - прича Лучић. Ријеч је о госпођи која је имала тумор на лијевом јајнику и интересантно је, каже, да се није жалила да има тегобе.

- То је мени потврдила и дан прије саме операције, која је обављена у прошли четвртак. Тумор је био у прираслицама са сусједним органима, цријевима и оментумом, био је налијепљен и на желудац и јетру. Тумор је ослобођен од сусједних органа и извађен. Одстрањена је и материца са другим јајником и јајоводом, као и дио оментума око цријева и само слијепо цријево - казао је Лучић.

Према његовим ријечима, пажљиво је прегледана структура сусједних органа на који је тумор био налијепљен.

- Јетра, желудац и цријева, све је уредно и без оштећења. Њен организам био је навикнут на рад под притиском. Ослобађањем тумора тога више нема и требало је кардио-респираторни систем да се адаптира. Све је савршено ријешено - каже Лучић. Нагласио је да су задовољни како је прошла операција, јер се ради о ријетко виђеном случају, додавши да је у дугогодишњој каријери имао још само два слична случаја.

Уз гинеколога Лучића, у тиму су били и начелник Одјељења за гинекологију и акушерство Болнице Требиње Анђелка Дукић Совтић и специјалиста гинекологије и акушерства Срђан Лугоња.

Дукић Совтић је истакла да се пацијенткиња успјешно опоравља.

- Операција је прошла у најбољем могућем реду и постоперативни ток успјешно тече, те се чекају резултати патохистолошке анализе, како би се утврдило о каквом тумору се тачно ради - казала је Дукић Совтић.

Директор требињске болнице Недељко Ламбета нагласио је за "Глас" да је захваљујући гинекологу Лучићу и требињским љекарима успјешно обаљен озбиљан подухват у медицини.

- До сада нисмо имали сличну операцију. Било је комплексно, али све је прошло, хвала Богу, добро. Наша болница може да одговори великим изазовима, на шта смо поносни - рекао је Ламбета.

Сарадња

Према ријечима Ненада Лучића, сарадња са болницом у Требињу је одлична.

- Рјешавамо све тешке и компликоване случајеве. Са великом радошћу ишчекујемо нови објекат болнице, која ће много значити цијелој Херцеговини - казао је Лучић, нагласивши да болница у Требињу на њега може рачунати и у наредном времену.

Коментари 0
Повезане вијести
Хирурзи успјешно одстранили тумор величине кошаркашке лопте Хирурзи успјешно одстранили тумор величине кошаркашке лопте
Бањалучки љекари извадили жени тумор тежак 23 килограма (ФОТО) Бањалучки љекари извадили жени тумор тежак 23 килограма (ФОТО)
Операција малог Павла била успјешна, породица добила нови дом Операција малог Павла била успјешна, породица добила нови дом
Најчитаније
  • Владо Шипчић – посљедњи четник који је оружану борбу са комунистима водио до 1957. године
    20h 12m
    19
  • ИНТЕРВЈУ: Војислав Војо Чаркић – Легендарни прота Војо
    19h 52m
    1
  • Привремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву
    23h 15m
    0
  • Састанак о уређењу и одржавању гробља “Црквице”
    21h 9m
    0
  • Прослављена слава Храма Светог Василија Острошког у Источној Илиџи (ФОТО)
    22h 23m
    0