Коначно пад цијена горива и у Републици Српској

13.02.2020. 08:58
0

Због пада цијене сирове нафте на свјетском тржишту и ниже цијене у рафинеријама у окружењу од којих дистрибутери у РС набављају гориво дошло је до појефтињења горива и на већини пумпи у РС те је тако цијена горива по литру пала за око 0,05 КМ у Бањалуци и Приједору, док је у Бијељини цијена нижа чак и за око 0,15 КМ.

У једној бензинској пумпи у Бањалуци су нам рекли да је цијена дизела пет и бензина у уторак била 2,24 КМ, а јуче је дизел пет смањен на 2,20, док је бензин смањен на цијену од 2,21 КМ по литру.

-Квалитетнији дизел који имамо био је 2,35 КМ, а сада је 2,30. Код нас је гориво појефтинило четири-пет фенинга - кажу у овој пумпи.

До појефтињења је дошло и на другим пумпама, гдје је дизел пет раније био 2,22 КМ, бензин 2,20 КМ, а сада је цијена и једног и другог горива 2,19 КМ.

Приједорчани такође од јуче плаћају гориво нешто јефтиније у односу на претходни период, јер како су нам рекли на једној пумпи у Приједору, дошло је до појефтињења и дизела пет и бензина са 2,23 КМ на 2,21 КМ.

Цијена горива по литру у Бијељини је имала значајнији пад, те грађани Бијељине гориво плаћају јефтиније и за око 0,15 КМ по литру.

-Гориво је било 2,12 КМ, али је прије неки дан снижено на 2,06, док сада цијена по литру и дизела и бензина кошта око 1,92 КМ - кажу на једној бијељинској пумпи.

Зоран Берак, секретар Групације за промет нафтом и нафтним дериватима у Привредној комори РС, каже да је дошло до снижења горива у РС за 0,07 до 0,10 КМ по литру у зависности од територије гдје се бензинска пумпа налази и пословне политике дистрибутера нафте и нафтних деривата.

-Разлози су пад цијене сирове нафте на свјетском тржишту дужи период и нижа цијена у рафинеријама у окружењу од којих дистрибутери у РС набављају гориво - каже Берак и додаје да је неизвјесно прогнозирати колико ће трајати тренутно стање на свјетском тржишту, али да је важно напоменути да су дистрибутери нафте и нафтних деривата и даље цјеновно најнижи у региону.

Никола Грбић, предсједник Удружења превозника за унутрашњи и међународни транспорт РС, каже да је дошло до благог појефтињења горива, те да би цијене требало да буду и ниже него што су сада, с обзиром на цијену на свјетском тржишту.

-Сваки фенинг појефтињења горива значи за наше пословање, али ово је заиста мало, јер свака цијена дизела за нас превознике преко 1,70 у амбијенту у ком радимо је превисока. Знамо да постоји слободно формирање на тржишту цијене горива, али нама ово смањење заиста не значи много - истиче Грбић.

Додаје да су цијене нафте у РС различите од града до града, али да не зна због чега.

У Удружењу „Нафтни комитет БиХ“ подсјећају да цијене горива у БиХ зависе од цијена по којима се увозници снабдијевају од рафинерије, те од фиксних давања држави која су неосјетљива на глобалну цијену сирове нафте.

-Вјерујемо да би могло доћи до пада цијена горива у БиХ, што је већ и случај на појединим бензинским станицама у РС. Очекујемо  да ће се тај тренд наставити и на станицама у ФБиХ, како би грађани ипак осјетили побољшање у овом смислу. Тренд смањења цијене барела је условљен глобалним макроекономским показатељима и нико са сигурношћу не може предвидјети даље кретање цијене барела сирове нафте - кажу у „Нафтном комитету БиХ“.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Српска богатија за 25 беба Српска богатија за 25 беба
Република Српска добила нови Изборни закон Република Српска добила нови Изборни закон
У Српској рођено 15 беба У Српској рођено 15 беба
Најчитаније
  • Данас обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    7h 17m
    0
  • Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина
    4h 28m
    3
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    20h 14m
    0
  • Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
    18h 36m
    0
  • У понедјељак обиљежавање Дана одбране Илиџе
    20h 50m
    3