Konačno pad cijena goriva i u Republici Srpskoj

13.02.2020. 08:58
0

Zbog pada cijene sirove nafte na svjetskom tržištu i niže cijene u rafinerijama u okruženju od kojih distributeri u RS nabavljaju gorivo došlo je do pojeftinjenja goriva i na većini pumpi u RS te je tako cijena goriva po litru pala za oko 0,05 KM u Banjaluci i Prijedoru, dok je u Bijeljini cijena niža čak i za oko 0,15 KM.

U jednoj benzinskoj pumpi u Banjaluci su nam rekli da je cijena dizela pet i benzina u utorak bila 2,24 KM, a juče je dizel pet smanjen na 2,20, dok je benzin smanjen na cijenu od 2,21 KM po litru.

-Kvalitetniji dizel koji imamo bio je 2,35 KM, a sada je 2,30. Kod nas je gorivo pojeftinilo četiri-pet feninga - kažu u ovoj pumpi.

Do pojeftinjenja je došlo i na drugim pumpama, gdje je dizel pet ranije bio 2,22 KM, benzin 2,20 KM, a sada je cijena i jednog i drugog goriva 2,19 KM.

Prijedorčani takođe od juče plaćaju gorivo nešto jeftinije u odnosu na prethodni period, jer kako su nam rekli na jednoj pumpi u Prijedoru, došlo je do pojeftinjenja i dizela pet i benzina sa 2,23 KM na 2,21 KM.

Cijena goriva po litru u Bijeljini je imala značajniji pad, te građani Bijeljine gorivo plaćaju jeftinije i za oko 0,15 KM po litru.

-Gorivo je bilo 2,12 KM, ali je prije neki dan sniženo na 2,06, dok sada cijena po litru i dizela i benzina košta oko 1,92 KM - kažu na jednoj bijeljinskoj pumpi.

Zoran Berak, sekretar Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Privrednoj komori RS, kaže da je došlo do sniženja goriva u RS za 0,07 do 0,10 KM po litru u zavisnosti od teritorije gdje se benzinska pumpa nalazi i poslovne politike distributera nafte i naftnih derivata.

-Razlozi su pad cijene sirove nafte na svjetskom tržištu duži period i niža cijena u rafinerijama u okruženju od kojih distributeri u RS nabavljaju gorivo - kaže Berak i dodaje da je neizvjesno prognozirati koliko će trajati trenutno stanje na svjetskom tržištu, ali da je važno napomenuti da su distributeri nafte i naftnih derivata i dalje cjenovno najniži u regionu.

Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS, kaže da je došlo do blagog pojeftinjenja goriva, te da bi cijene trebalo da budu i niže nego što su sada, s obzirom na cijenu na svjetskom tržištu.

-Svaki fening pojeftinjenja goriva znači za naše poslovanje, ali ovo je zaista malo, jer svaka cijena dizela za nas prevoznike preko 1,70 u ambijentu u kom radimo je previsoka. Znamo da postoji slobodno formiranje na tržištu cijene goriva, ali nama ovo smanjenje zaista ne znači mnogo - ističe Grbić.

Dodaje da su cijene nafte u RS različite od grada do grada, ali da ne zna zbog čega.

U Udruženju „Naftni komitet BiH“ podsjećaju da cijene goriva u BiH zavise od cijena po kojima se uvoznici snabdijevaju od rafinerije, te od fiksnih davanja državi koja su neosjetljiva na globalnu cijenu sirove nafte.

-Vjerujemo da bi moglo doći do pada cijena goriva u BiH, što je već i slučaj na pojedinim benzinskim stanicama u RS. Očekujemo  da će se taj trend nastaviti i na stanicama u FBiH, kako bi građani ipak osjetili poboljšanje u ovom smislu. Trend smanjenja cijene barela je uslovljen globalnim makroekonomskim pokazateljima i niko sa sigurnošću ne može predvidjeti dalje kretanje cijene barela sirove nafte - kažu u „Naftnom komitetu BiH“.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
U Hrvatskoj u mnogim situacijama jedu jeftinije nego mi U Hrvatskoj u mnogim situacijama jedu jeftinije nego mi
Normalizovan saobraćaj na magistralnom putu Foča-Gacko Normalizovan saobraćaj na magistralnom putu Foča-Gacko
Kako se dijeli nasljedstvo, odnosno imovina u BiH? Kako se dijeli nasljedstvo, odnosno imovina u BiH?
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    15h 37m
    13
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    14h 33m
    0
  • U nedjelju narodno veselje kod Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Palama
    14h 37m
    1
  • Fočanski svetac Budimir Sokolović - Dražin ispovjednik i Hristov mučenik
    11h 30m
    0
  • Četrnaestogodišnji Miloš sa uživanjem se brine o porodičnom imanju
    13h 27m
    0