Пала цијена нафте на 101,5 долара за барел

01.08.2022. 20:03
0
ИЗВОР: tanjug.rs

Цијене нафте су пале данас пошто су слаби подаци о фабричкој производњи у Кини и Јапану подгријали забринутост у погледу раста потражње, а инвеститори ишчекују овонедељни састанак Организације земаља извозница нафте (ОПЕК) и других највећих произвођача "црног злата" о производњи у септембру.

Међународно референтна нафта Брент ослабила је за 2,46 долара или за 2,37 посто, на 101,5 долара по барелу, на трговању у Лондону до 15:04 часова по нашем времену, док је америчка нафта WTI пала за 3,09 долара или за 3,07 процената, на 95,54 долара за барел, према подацима са портала
oilprice.com.

Нове ковид мјере ограничења зауставиле су краткотрајни опоравак фабричке активности у Кини, највећем свјетском увознику сирове нафте. Индекс менаџера набавке (ПМИ) у производњи, који заједно израчунавају Кајсин и Маркит, пао је на 50,4 поена у јулу са 51,7 у претходном мјесецу, што је знатно испод очекивања аналитичара, преноси Ројтерс.

Јапанска производна активност је у јулу забилјежила најслабији раст у последњих 10 мјесеци, према данашњим показатељиам.

Брент и WTI нафта су завршиле јул с падом цијене други мјесец заредом први пут од 2020. године, јер растућа инфлација и подизање каматних стопа изазивају страх од рецесије која би урушила потражњу за горивом.

Аналитичари су у анкети Ројтерса први пут од априла смањили прогнозу просјечне цијене Брента за 2022. годину на 105,75 долара по барелу, док је њихова процена за WTI пала на 101,28 долара.

Група ОПЕК+ састају се у среду како би донијели одлуку о нивоу производње за септембар. Два од осам извора у ОПЕК+ алијанси рекла су у анкети Ројтерса да ће се на састанку 3. августа разговарати о скромном повећању испорука, док остатак сматра да ће производња вјероватно остати на непромењеном нивоу.

Нови генерални секретар ОПЕК-а, Кувајћанин Хаитам ал-Гаис, изјавио је у недељу да је чланство Русије у ОПЕК+ групи од виталног значаја за успјех споразума, објавио је кувајтски лист Алраи.

Данашњем паду цијена нафте допринело је и повећање производње у Либији, која је достигла 1,2 милиона барела дневно (бпд), у односу на 800.000 барела дневно 22. јула, након што су укинуте блокаде на неколико нафтних постројења.

Истовремено, пумпање нафте у САД наставилио је да расте, при чему је број бушотина повећан за 11 у јулу, и то 23. мјесец узастопно, према подацима компаније Бејкер Хјуз.
 

 

Коментари 0
Повезане вијести
Цијене нафте у паду Цијене нафте у паду
Цијене нафте порасле за више од два долара по барелу Цијене нафте порасле за више од два долара по барелу
Ново појефтињење горива у БиХ Ново појефтињење горива у БиХ
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    22h 22m
    0
  • Крађа у Палама
    20h 40m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    17h 7m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    19h 55m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    13h 16m
    0