Пали посредници у наручивању лажних диплома?

20.07.2020. 18:57
0
ИЗВОР: nezavisne.com

У наставку акције "Перо" припадници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) ухапсили су данас 11 особа осумњичених за малверзације у вези с лажним дипломама.

Како сазнају "Независне", ухапшене сумњиче да су били посредници у изради и наручивању лажних диплома, односно блиски сарадници високошколских установа које су издавале лажне дипломе.

Лука Миладиновић, портпарол СИПА, рекао је да особе ухапшене у наставку акције кодног назива "Перо" сумњиче да су починили кривична дјела организовани криминал и кривотворење исправа.

-Три лица су испитана у својству осумњичених- рекао је Миладиновић.

Он је додао да су хапшења спроведена на подручју Фојнице, Сребренице, Травника, Бужима, Бањалуке, Босанске Крупе, Зенице и Новог Града.

-Над ухапшеним особама у просторијама СИПА се врши криминалистичка обрада, након чега ће у законском року бити предате у даљу надлежност Кантоналног тужилаштва Унско-санског кантона рекао је Миладиновић.

Не наводећи детаље, додао је да су хапшења рађена по наредби Тужилаштва Унско-санског кантона.

Акција "Перо" покренута је у новембру прошле године, када су припадници СИПА у више градова БиХ ухапсили више лица повезаних с незаконитим издавањем факултетских и средњошколских диплома.

Недавно је због ометања истраге у овој акцији хапшен и Мирсад Топчагић, савјетник премијера Унско-санског кантона.

Терете га да је у мају ове године, користећи свој службени положај и утицај, покушао утицати на Дамира Омердића, министра образовања УСК, да покрене само прекршајни поступак против Адмира Хаџипашића, власника Центра за образовање одраслих из Цазина, који је раније ухапшен у акцији "Перо".

Због покушаја да угрози вођење кривичног поступка против осумњичених у предмету "Перо" Кантонални суд у Бихаћу му је одредио мјере забране.

Током акције "Перо" припадници СИПА су у неколико градова у БиХ ухапсили више особа повезаних с незаконитим издавањем факултетских и средњошколских диплома.

Незванична сазнања су да су дипломе које је издавала Висока међународна школа и Центар за образовање одраслих "Вита плус" из Цазина коштале од 15.000 до 25.000 марака, средњошколске су се плаћале од 5.000 до 10.000 КМ, а најјефтиније су биле дипломе основне школе, за које су "основци" морали да издвоје од 1.000 до 1.400 КМ.

Коментари 0
Повезане вијести
Финска расписала потјерницу, а осумњичени ухапшен у Сарајеву Финска расписала потјерницу, а осумњичени ухапшен у Сарајеву
Предложен притвор за 18 лица и мјере забране за њих пет Предложен притвор за 18 лица и мјере забране за њих пет
Еуропол: У БиХ срушен најужи круг глобалног краља дроге Еуропол: У БиХ срушен најужи круг глобалног краља дроге
Најчитаније
  • Илиџанци – највеће жртве и најбољи борци Републике Српске (ФОТО)
    14h 23m
    3
  • Група ходочасника из Сокоца стигла у Никшић
    14h 55m
    0
  • Полицајац убоден ножем!
    10h 6m
    0
  • Ђоковић са кацигом изашао међу навијаче (ВИДЕО)
    15h 4m
    0
  • Одржан васкршњи концерт и промовисана књига о цркви у Пофалићима (ФОТО)
    18h 11m
    0