Паљанин Петар Благојевић један од ријетких ММА бораца у БиХ

25.08.2022. 14:55
4
ИЗВОР: glassrpske.com

Седамнаестогодишњи Петар Благојевић из Пала један је од ријетких у БиХ, а једини на подручју града Источно Сарајево, који се бави мјешовитим борилачким вјештинама, познатијим као ММА. Овај ученик средње туристичке школе, који током распуста ради у посластичарници, све слободно вријеме користи како би тренирао спорт у којем види своју будућност.

Петар се, као и већина дјечака, у почетку бавио фудбалом, али се временом љубав према спорту окренула на другу страну, тачније ка борилачким спортовима, јер је, како каже, желио само да научи да се брани.

- Један мој пријатељ је покренуо клуб у Палама и ту сам тренирао више од годину дана и свидјело ми се. Послије неког времена клуб је угашен, а ја сам се пребацио на џудо и тренирао двије године, а када сам мало стасао, почео сам да тренирам у ММА клубу у Сарајеву, у којем сам и данас - прича Петар, додајући да на тренинге најчешће иде ауто-стопом.

Иако се ММА састоји из неколико борилачких спортова, као што су рвање, кик-бокс, бразилски џијуџицу и џудо, Петар објашњава да постоје одређена правила, те да се противник не смије ударити у одређене дијелове тијела како би се избјегле озбиљније повреде. Иако су повреде неизбјежне, Петар сматра да треба савладати тај страх, као и у свему у животу.

Његов радни дан почиње у девет часова лаганим јутарњим тренингом, након којег одлази на посао у посластичарницу. Истиче да седмично има 11 тренинга, те да времена за забаву и опуштање готово да и нема.

- Тренинг ујутру је обично лаганији кондициони, након којег идем на посао, гдје радим до 17 часова. У шест сати поподне је други тренинг, који траје отприлике два сата и он је такозвани ситуациони тренинг, тј. симулира борбу. Након тог тренинга опет идем на посао и тако изнова сваки дан - каже Петар.

Он истиче и да родитељи нису одушевљени спортом којим се бави, али да му пружају подршку и да су веома срећни због његових успјеха, а велику подршку има и од професора.

Овај талентовани младић до сада је наступио на шест регионалних такмичења, са којих се вратио са освојених пет првих и једним другим мјестом. Поред ММА, у којем има скор од девет побједа и два пораза, такмичи се и у бразилском џијуџицуу, у којем је до сада остварио 20 побједа и доживио само три пораза.

- Полако се и код нас развија ММА сцена, иако је то и даље слабо и тренутно се не можемо поредити са другим земљама у региону. Код нас је ситуација најслабија и имамо само један клуб у Сарајеву - истиче Петар.

Он додаје и да има оних који се уплаше када им каже чиме се бави, али и да тај страх брзо нестане. Наглашава да му је циљ да буде што успјешнији у овом спорту.

- Овај спорт волим из срца. Али, потребно је много година да се борац пробије до врха, гдје може зарадити фину своту новца - наводи Петар, који у будућности планира да се професионално бави овим спортом.

За крај Петар поручује свим младим људима у Републици Српској да слиједе своје снове у ономе у чему се виде, било да се ради о спорту или некој другој сфери живота.

Стил живота

Петар наводи да је ММА за њега стил живота и да му је највећи мотив у каријери да дође до УФЦ-а.

- Ми 24 сата морамо живјети тај живот. Ноћног живота и излазака нема, морамо бити 100 одсто посвећени тренингу. Када бих излазио, не бих могао да се опоравим за јутарњи тренинг и самим тим тај дан пада у воду - прича он.

Аутор: Горан Јањић

Коментари 4
  • Generic placeholder image
    Laga 19.09.2023. 13:17
    To je bila mala demonstracija vjestine sa oruzjem da ne bude da se samo sakama zna tuci
  • Generic placeholder image
    Ana 12.09.2023. 16:56
    Najbolji na svijetu 💞
  • Generic placeholder image
    Veh 15.08.2023. 22:16
    Klosar i pickurina sa palicom ;)
    E moj debilu ti mma treniras bjezis ko picka
  • Generic placeholder image
    Mile 27.08.2022. 14:57
    Bravo momcino samo naprijed sve naj bolje u zivotu
Повезане вијести
У недјељу гусларско вече у Палама У недјељу гусларско вече у Палама
У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
Васкршња туцијада у Палама Васкршња туцијада у Палама
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    7h 41m
    10
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    6h 37m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    22h 21m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    23h 33m
    0
  • Посљедњи кондоров лет
    20h 6m
    0