Paljanin Petar Blagojević jedan od rijetkih MMA boraca u BiH

25.08.2022. 14:55
4
IZVOR: glassrpske.com

Sedamnaestogodišnji Petar Blagojević iz Pala jedan je od rijetkih u BiH, a jedini na području grada Istočno Sarajevo, koji se bavi mješovitim borilačkim vještinama, poznatijim kao MMA. Ovaj učenik srednje turističke škole, koji tokom raspusta radi u poslastičarnici, sve slobodno vrijeme koristi kako bi trenirao sport u kojem vidi svoju budućnost.

Petar se, kao i većina dječaka, u početku bavio fudbalom, ali se vremenom ljubav prema sportu okrenula na drugu stranu, tačnije ka borilačkim sportovima, jer je, kako kaže, želio samo da nauči da se brani.

- Jedan moj prijatelj je pokrenuo klub u Palama i tu sam trenirao više od godinu dana i svidjelo mi se. Poslije nekog vremena klub je ugašen, a ja sam se prebacio na džudo i trenirao dvije godine, a kada sam malo stasao, počeo sam da treniram u MMA klubu u Sarajevu, u kojem sam i danas - priča Petar, dodajući da na treninge najčešće ide auto-stopom.

Iako se MMA sastoji iz nekoliko borilačkih sportova, kao što su rvanje, kik-boks, brazilski džijudžicu i džudo, Petar objašnjava da postoje određena pravila, te da se protivnik ne smije udariti u određene dijelove tijela kako bi se izbjegle ozbiljnije povrede. Iako su povrede neizbježne, Petar smatra da treba savladati taj strah, kao i u svemu u životu.

Njegov radni dan počinje u devet časova laganim jutarnjim treningom, nakon kojeg odlazi na posao u poslastičarnicu. Ističe da sedmično ima 11 treninga, te da vremena za zabavu i opuštanje gotovo da i nema.

- Trening ujutru je obično laganiji kondicioni, nakon kojeg idem na posao, gdje radim do 17 časova. U šest sati popodne je drugi trening, koji traje otprilike dva sata i on je takozvani situacioni trening, tj. simulira borbu. Nakon tog treninga opet idem na posao i tako iznova svaki dan - kaže Petar.

On ističe i da roditelji nisu oduševljeni sportom kojim se bavi, ali da mu pružaju podršku i da su veoma srećni zbog njegovih uspjeha, a veliku podršku ima i od profesora.

Ovaj talentovani mladić do sada je nastupio na šest regionalnih takmičenja, sa kojih se vratio sa osvojenih pet prvih i jednim drugim mjestom. Pored MMA, u kojem ima skor od devet pobjeda i dva poraza, takmiči se i u brazilskom džijudžicuu, u kojem je do sada ostvario 20 pobjeda i doživio samo tri poraza.

- Polako se i kod nas razvija MMA scena, iako je to i dalje slabo i trenutno se ne možemo porediti sa drugim zemljama u regionu. Kod nas je situacija najslabija i imamo samo jedan klub u Sarajevu - ističe Petar.

On dodaje i da ima onih koji se uplaše kada im kaže čime se bavi, ali i da taj strah brzo nestane. Naglašava da mu je cilj da bude što uspješniji u ovom sportu.

- Ovaj sport volim iz srca. Ali, potrebno je mnogo godina da se borac probije do vrha, gdje može zaraditi finu svotu novca - navodi Petar, koji u budućnosti planira da se profesionalno bavi ovim sportom.

Za kraj Petar poručuje svim mladim ljudima u Republici Srpskoj da slijede svoje snove u onome u čemu se vide, bilo da se radi o sportu ili nekoj drugoj sferi života.

Stil života

Petar navodi da je MMA za njega stil života i da mu je najveći motiv u karijeri da dođe do UFC-a.

- Mi 24 sata moramo živjeti taj život. Noćnog života i izlazaka nema, moramo biti 100 odsto posvećeni treningu. Kada bih izlazio, ne bih mogao da se oporavim za jutarnji trening i samim tim taj dan pada u vodu - priča on.

Autor: Goran Janjić

Komentari 4
 • Generic placeholder image
  Laga 19.09.2023. 13:17
  To je bila mala demonstracija vjestine sa oruzjem da ne bude da se samo sakama zna tuci
 • Generic placeholder image
  Ana 12.09.2023. 16:56
  Najbolji na svijetu 💞
 • Generic placeholder image
  Veh 15.08.2023. 22:16
  Klosar i pickurina sa palicom ;)
  E moj debilu ti mma treniras bjezis ko picka
 • Generic placeholder image
  Mile 27.08.2022. 14:57
  Bravo momcino samo naprijed sve naj bolje u zivotu
Povezane vijesti
Evropski seniorski džudo kup danas i sutra u Palama Evropski seniorski džudo kup danas i sutra u Palama
U Palama uhapšeno lice u okviru međunarodne akcije U Palama uhapšeno lice u okviru međunarodne akcije
Obilježen Dan i krsna slava Filozofskog fakulteta Obilježen Dan i krsna slava Filozofskog fakulteta
Najčitanije
 • Operacija ''Lukavac 93'' - Trnovo, Bjelašnica i Igman
  23h 56m
  4
 • Majevičko ratište 1992-1995. godine
  18m
  0
 • Sjećanje na nekadašnji Dan mladosti – 25. maj (VIDEO)
  23h 58m
  5
 • Majka izbola kćerku kad su došli socijalni radnici
  20h 20m
  0
 • Na Nišićima obilježeno 150 godina postojanja hrama Svetih apostola Petra i Pavla (FOTO)
  14h 35m
  3