Паљански средњошколци одржали часове културе сјећања „Памтимо наше претке“

05.05.2023. 20:39
0
ИЗВОР: katera.news

У ЈУ Средњошколском центру „Пале“ одвија се традиционална школска манифестација „Дани књиге“ коју организује Актив професора српског језика и књижевности.

Средњошколци су данас посјетили Основну школу „Пале“ и деветим разредима одржали часове културе сјећања „Памтимо наше претке“.

- Пошто многе силе настоје угрозити српски национални идентитет, интегритет цркве и оспоравају српску националну историју, наша је дужност водити научно аргументовану борбу да бисмо опстали. Српски језик је основа националног идентитета. Кроз поезију треба његовати колективно народно памћење на страдали српски народ. Пјесништво је једини чувар истине. Да би се осигурала безбједна будућност нових покољења, памтимо прошлост, навели су из ове школе.

Ученице Јована Глигорић и Ана Марковић рецитовале су поезију која свједочи о страдању нашег народа. Ученице Ђурђина Ђурђић и Младена Бабић су представиле резултате ученичког истраживања на нивоу школе кроз презентацију „Памтимо наше претке“.

Слика

- Задатак истраживачког тима ученика био је  - проучавање страдања Срба на подручју општине.   Ученици су истраживачким радом, у оквиру уже и шире родбине, дошли до података о прецима страдалим у ратовима током двадесетог вијека - навели су из ове школе.

Ученик Стефан Балта је говорио о свом претку који се борио на Солунском фронту за што је и одликован.

- Овај орден се у мојој породици чува пет генерација, а свака генерација гаји исте емоције и иста осјећања према овом ордену. Гледајући у орден, замишљам лик свог чукунђеда, замишљам како је војевао крваве битке, из њих излазио као побједник и то ми даје снагу - рекао је Балта.

Матурант Милош Симанић, млади гуслар, поручио је млађим ученицима да су гусле историја, да се окрену чојству и добрим традиционалним вриједностима које су српском народу оставили наши преци.

Модератор часова је била ученица Анђела Пандуревић.

Коментари 0
Повезане вијести
Ученици Основне школе „Пале“ освојили запажене резултате на Регионалном такмичењу из физике Ученици Основне школе „Пале“ освојили запажене резултате на Регионалном такмичењу из физике
За споменике културе памћења и сјећања 3,5 милиона КМ За споменике културе памћења и сјећања 3,5 милиона КМ
Ученици Основне школе „Пале“ прикупили 4.000 килограма пластике Ученици Основне школе „Пале“ прикупили 4.000 килограма пластике
Најчитаније
  • Вуковцима бесплатно полагање возачког испита
    18h 45m
    5
  • Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
    18h 27m
    0
  • Калдесићи Онтарио замијенили Источним Сарајевом
    19h 21m
    7
  • Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа
    16h 16m
    0
  • Премјештени посмртни остаци Бате Живојиновића из Алеје заслужних грађана
    15h 18m
    0