Paljanski srednjoškolci održali časove kulture sjećanja „Pamtimo naše pretke“

05.05.2023. 20:39
0
IZVOR: katera.news

U JU Srednjoškolskom centru „Pale“ odvija se tradicionalna školska manifestacija „Dani knjige“ koju organizuje Aktiv profesora srpskog jezika i književnosti.

Srednjoškolci su danas posjetili Osnovnu školu „Pale“ i devetim razredima održali časove kulture sjećanja „Pamtimo naše pretke“.

- Pošto mnoge sile nastoje ugroziti srpski nacionalni identitet, integritet crkve i osporavaju srpsku nacionalnu istoriju, naša je dužnost voditi naučno argumentovanu borbu da bismo opstali. Srpski jezik je osnova nacionalnog identiteta. Kroz poeziju treba njegovati kolektivno narodno pamćenje na stradali srpski narod. Pjesništvo je jedini čuvar istine. Da bi se osigurala bezbjedna budućnost novih pokoljenja, pamtimo prošlost, naveli su iz ove škole.

Učenice Jovana Gligorić i Ana Marković recitovale su poeziju koja svjedoči o stradanju našeg naroda. Učenice Đurđina Đurđić i Mladena Babić su predstavile rezultate učeničkog istraživanja na nivou škole kroz prezentaciju „Pamtimo naše pretke“.

Slika

- Zadatak istraživačkog tima učenika bio je  - proučavanje stradanja Srba na području opštine.   Učenici su istraživačkim radom, u okviru uže i šire rodbine, došli do podataka o precima stradalim u ratovima tokom dvadesetog vijeka - naveli su iz ove škole.

Učenik Stefan Balta je govorio o svom pretku koji se borio na Solunskom frontu za što je i odlikovan.

- Ovaj orden se u mojoj porodici čuva pet generacija, a svaka generacija gaji iste emocije i ista osjećanja prema ovom ordenu. Gledajući u orden, zamišljam lik svog čukunđeda, zamišljam kako je vojevao krvave bitke, iz njih izlazio kao pobjednik i to mi daje snagu - rekao je Balta.

Maturant Miloš Simanić, mladi guslar, poručio je mlađim učenicima da su gusle istorija, da se okrenu čojstvu i dobrim tradicionalnim vrijednostima koje su srpskom narodu ostavili naši preci.

Moderator časova je bila učenica Anđela Pandurević.

Komentari 0
Povezane vijesti
Učenici Osnovne škole „Pale“ osvojili zapažene rezultate na Regionalnom takmičenju iz fizike Učenici Osnovne škole „Pale“ osvojili zapažene rezultate na Regionalnom takmičenju iz fizike
Za spomenike kulture pamćenja i sjećanja 3,5 miliona KM Za spomenike kulture pamćenja i sjećanja 3,5 miliona KM
Učenici Osnovne škole „Pale“ prikupili 4.000 kilograma plastike Učenici Osnovne škole „Pale“ prikupili 4.000 kilograma plastike
Najčitanije
  • U saobraćajnoj nezgodi na putu Podromanija - Sumbulovac teško povrijeđeno dijete
    9h 9m
    0
  • Sokolac: Uplatio novac, teretno motorno vozilo mu nije isporučeno
    9h 26m
    2
  • Dušanov zakonik danas puni 675 godina
    10h 2m
    3
  • Nenad Marinković student generacije sa prosjekom 10,00
    8h 31m
    0
  • U četvrtak otvaranje Narodnog pozorišta Istočno Sarajevo
    4h 6m
    3