"Пандемија се може завршити у овој години ако политичари и грађани буду сарађивали"

05.03.2022. 11:32
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Специјални представник Свјетске здравствене организације (СЗО) у БиХ Ервин Курман изјавио је да 2022. може бити година у којој се пандемија вируса корона завршава само ако политичари, научници и грађани буду заједно радили.

Имамо разлог да славимо развој безбједних и ефикасних вакцина у рекордном року, са више од 3,3 милиона доза дистрибуираних БиХ, чиме су спријечени много тежи облици болести и спасени многи животи, истакао је Курман поводом двије године од првог регистрованог случаја ковида 19 у БиХ.

Курман је навео да је сувише велики број људи још невакцинисан, што доводи до ширења вируса, продужава пандемију и повећава вјероватноћу појаве нових варијанти, саопштено је из Канцеларије СЗО у БиХ.

– Докази су јасни – вакцине испуњавају своју намјеру, спречавају тешке облике болести и смртни исход и пружају добру заштиту од свих варијанти које су откривене – нагласио је Курман и додао да су сви дужни, због изгубљених живота, да уче из својих грешака, слушају науку и иду напријед са средствима за која се зна да су ефикасна, како би заштитили себе и друге.

Према његовим ријечима, из СЗО препознају огромне тешкоће које су поднијели грађани БиХ и њени предани здравствени радници који су издржали тежину ове кризе и настављају да буду у служби пацијената.

Слика

 – Иако смо прошли дуг пут од 5. марта 2020. године, можемо се надати да ковид 19 постаје ендемски у БиХ. Неопходан је опрез јер се показало да је вирус непредвидив, веома заразан и опасан по живот, посебно невакцинисаних – рекао је Курман.

У БиХ је до данас регистровано 398.016 заражених вирусом корона, те 15.507 смртних исхода, док је више од 3,3 милиона доза вакцина против овог вируса дистрибуирано у земљи, наводи се у саопштењу Канцеларије СЗО у БиХ.

Из СЗО је саопштено да се улази у трећу годину пандемије, у којој почиње нова фаза и у којој углавном преовладава високозаразна варијанта омикрон, која се шири од запада ка истоку Европе.

Док се чини да је омикрон мање опасан од свих претходних варијанти, сам број инфекција значи да је број људи са тешким током болести и смртним исходом неприхватљиво велики, а посебно међу невакцинисаним, пише у саопштењу.

Коментари 0
Повезане вијести
Зељковић и остали крајем маја опет у судници Зељковић и остали крајем маја опет у судници
Корона вирус потврђен код још девет особа у Српској Корона вирус потврђен код још девет особа у Српској
За децембарске пензије 116,3 милиона КМ, исплата 3. јануара За децембарске пензије 116,3 милиона КМ, исплата 3. јануара
Најчитаније
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    22h 10m
    7
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    8h 9m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    6h 36m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    8h 28m
    0
  • "Кад ти живот створи хиљаду разлога за плакање, ти му покажи хиљаду разлога за осмијех!"
    9h 26m
    1