Пандемија утицала на положај глувих

29.09.2021. 09:05
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Слаба запосленост глувих и наглувих грађана, као и њихова немогућност да се споразумију с особама које чују, а не познају знаковни језик, највећи су проблеми с којима се ове особе свакодневно суочавају, а период пандемије вируса корона само је погоршао њихов положај.

Рекли су ово за "Независне новине" у удружењима глувих и наглувих особа из БиХ поводом Међународне седмице глувих и наглувих особа, која се сваке године обиљежава у задњој недјељи септембра. Како су у Удружењу глувих и наглувих регије Бањалука казали за "Независне новине", највећи проблем са којим се глуве особе суочавају јесте немогућност споразумијевања с особама које чују, а не знају знаковни језик. 

- Због комуникационе баријере глувим особама је тешко да дођу до запослења - казао је за "Независне новине" Ненад Шобота, предсједник Удружења глувих и наглувих регије Бањалука. Додао је да је у току пандемије тај проблем постао још већи због ношења маски и немогућности глувих особа да читају с усана саговорника. 

- Због тога је током пандемије ковида-19 велики проблем представљао одлазак ових особа код доктора - поручио је Шобота. Навео је да су Међународну седмицу глувих лица обиљежили 24. септембра у просторијама Удружења глувих и наглувих регије Бањалука, уз, како је истакао, закуску и угодно дружење.

Чланови Међуопштинског удружења глувих и наглувих са сједиштем у Приједору су током обиљежавања ове међународне седмице указали на проблеме с којима се суочава ова популација грађана, којих у Приједору има око 70, а овом приликом су прославили и 65 година постојања.

Маринко Мартић, предсједник овог удружења, рекао је за "Независне новине" да глуве и наглуве особе муче бројни проблеми, међу којима су и незапосленост, али и мала примања из области социјалне заштите будући да су то углавном пензионери, те да зависе од туђе његе и помоћи, а тешко плаћају режије. Он је указао да је највећи проблем набавка слушних апарата јер је цијена новог апарата око 800 КМ, а батерија 50 КМ, али да ово удружење покушава да помогне најугроженијима, у чему имају помоћ и спонзора када су у питању животне намирнице.

Сулејман Чаковић, секретар Савеза удружења глухих и наглухих ФБиХ, у разговору за "Независне новине" је рекао да је глувоћа невидљив инвалидитет те да комуникација с онима који чују представља њихов највећи проблем, због чега ове особе често остају изопштене из друштва те остварују контакт само с особама које су глуве.

- Њима је и раније био велики проблем код љекара објаснити зашто су дошли, а замислите како је то тек када љекари носе маске - то је додатно отежало њихову ситуацију - рекао је Чаковић. Додао је да иако глуве и наглуве особе имају проблем с проналаском посла, послодавци који их запосле ријетко кад се жале на њих.

- Кад им се да задатак, они ће то добро урадити. Једини проблем може бити неспоразум јер ове особе понекад не могу да разумију послодавце, али кад добију задатак и јасно им је шта треба да ураде - они ће то добро урадити - закључио је Чаковић.

Коментари 0
Повезане вијести
Зељковић и остали крајем маја опет у судници Зељковић и остали крајем маја опет у судници
Корона вирус потврђен код још девет особа у Српској Корона вирус потврђен код још девет особа у Српској
За децембарске пензије 116,3 милиона КМ, исплата 3. јануара За децембарске пензије 116,3 милиона КМ, исплата 3. јануара
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    5h 56m
    0
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    18h 33m
    2
  • Крађа у Палама
    4h 14m
    0
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    22h 21m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    3h 29m
    0