Пандемија вируса корона отказала три велика плесна такмичења

17.05.2020. 15:17
0
ИЗВОР: Катера

Ванредно стање изазвано пандемијом вируса корона обуставило је многа спортска такмичења, па је тако погодило и свијет плеса и тако отказало три веома важна такмичења у организацији Плесног студија „Орион“ из Пала.

Руководилац Плесног студија „Орион“ Драган Веселиновић у изјави за портал Катера каже да је овај студио требао бити домаћин „Inter dance fest“-а 25-29.3.2020. и Европског првенства у Сарајеву 22-25.5.2020. , те Државног првенства БиХ у Палама 27-28.6.2020. године.

- На простору бивше Југославије, у посљедњих 20 година ријетко који плесни клуб је имао прилику да у једној години буде домаћин оваква три велика догађаја. Наравно, све је отказано и због тога имамо огроман финансијски минус – каже Веселиновић.

Он додаје да је ПС „Орион“ сада пред банкротом, јер због новонастале кризе са пандемијом вируса корона, у овом клубу немају коме да се обрате за подршку, посебно због саме ситуације у земљи.

Слика

За организацију такмичења „Inter dance fest“, ПС „Орион“ је набавио преко 4000 медаља, близу 1000 пехара, ангажовао преко 25 међународних судија, обезбједио 100 мајица за чланове, озвучење, расвјету и друго. 

- За потребе Европског првенства, које се требало одржати у Сарајеву од 22. до 24. маја, наручили смо преко 1.500 врхунских медаља, какве се на плесним такмичењима виђају једном у 10 година. Наравно, и друге пратеће елементе, озвучење, ангажман 15 судија. Европско првенство се први пут одржава у БиХ и требало је да дође преко 26 држава из Европе – каже Веселиновић.

Веселиновић каже да су на Државно првенство БиХ, које је требало да се одржи 27. и 28. јуна 2020. године, требале доћи све чланице Савеза модерних плесова у БиХ са 24 плесна клуба и са преко 2.000 плесача са цијелог простора БиХ.

- За ова три догађаја смо планирали урадити преко 12.000 диплома. Све смо имали спремно и у припреми, и ПС „Орион“ би био центар плеса Европе – додаје Веселиновић.

Он каже да не очекује никакву помоћ нити од Министарства породице, омладине и спорта РС, нити од општине Пале, јер, како каже, имају они и својих проблема.

- Истина је да је ПС „Орион“ у тешкој финансијској ситуацији сада, али идемо даље. Вјерујемо и надамо се да ћемо у наредном периоду ријешити бар дио свих ових проблема. Велика подршка ће нам бити да повећамо и број чланова, а поводом тога, ПС „Орион“ ће од септембра кренути са новим програмом спортске рекреације за млађе узрасте – каже Веселиновић.

Према његовим ријечима, ПС „Орион“ је самофинансирајућа плесна организација, која је раније у пар наврата имала значајну финансијску подршку општине Пале.

- Иако не знамо како ће се та подршка даље реализовати, општина Пале је према ПС „Орион“ била више него фер и коректна и на томе смо им захвални. Извршна власт општине је помагала ПС „Орион“ колико је и када могла – истиче Веселиновић.

Како каже, ПС „Орион“ је до сада прикупљена средства од дотације општине и разних грантова, чланарине клуба и личне дотације усмјеравао ка плаћању годишње чланарине према Савезу, покривању трошкова превоза плесача приликом одласка на такмичења, обавезе према књиговођи, пореској управи, набавци материјала за костиме, новогодишњих пакетића за најмлађе, организацију турнира и друго.

Слика

- Искрено, у овом тренутку немамо јасну представу како да превазиђемо тренутну ситуацију. Покушаћемо да окупимо чланство и кренемо са лаганим припремама комбинујући отворени и затворени простор. Очекујемо подршку наших чланова, да ће доћи у већем броју како бисмо премостили тренутну ситуацију – каже Веселиновић.

Веселиновић каже да је плес специфична категорија активности и да се мјесецима напорно ради у овом спорту, јер се плес базира на физичкој припреми плесача, адекватној кореографији, визуелном изгледу плесача.

- Кроз плес активно развијамо спортске активности, унапређујемо културу плеса, понашања и социјализацију чланства. Плес је спорт и култура и умјетност – каже Веселиновић, који је стицајем околности већ 35 година у плесу.

Он каже да плес на међународном нивоу, у другим државама, има огромну подршку од власти на свим нивоима у односу на ону подршку какву имају плесни клубови из БиХ.

- Ми имамо ограничена средства, ниједна локална заједница није у могућности да испрати све потребе једног плесног клуба, истина је да смо препуштени 70 одсто сами себи, али ипак наш ентузијазам и љубав према плесу нас покреће да и даље наставимо са нашим радом – истиче Веселиновић.

Каже да због свих тих пратећих проблема нема много плесних клубова у БиХ, јер кад би имали већу подршку, далеко више би могли понудити и својим члановима и људима заинтересованим да се баве плесом.

 

Новинар: Миљан Рашевић

Коментари 0
Повезане вијести
Зељковић и остали крајем маја опет у судници Зељковић и остали крајем маја опет у судници
Корона вирус потврђен код још девет особа у Српској Корона вирус потврђен код још девет особа у Српској
За децембарске пензије 116,3 милиона КМ, исплата 3. јануара За децембарске пензије 116,3 милиона КМ, исплата 3. јануара
Најчитаније
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    16h 57m
    0
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    6h 10m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    5h 41m
    1
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    6h 4m
    0
  • Побједник туцијаде у Палама Филип Илић
    21h 1m
    0